13.05.2012 – Rememorarea momentelor din pelerinajul Sfântului Calinic în Oltenia: „O experienţă cu totul unică şi o trăire sufletească deosebită”

Evenimente

 
Pelerinajul cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica organizat în perioada 29 aprilie – 5 mai, în Mitropolia Olteniei, a adunat zeci de mii de credincioşi din toată ţara la locurile de popas, unde au fost oficiate Sfinte Liturghii şi rugăciuni în cinstea sfântului. Fiecare moment a constituit o retrăire emoţionantă a celor mai importante evenimente din istoria Bisericii oltene, legate de viaţa şi realizările marelui Sfânt Ierarh. Astfel, de la Craiova la Râmnicu Vâlcea, de la Frăsinei la Lainici, de la Drobeta Turnu Severin la Clocociov, întreaga Oltenie a trăit o săptămână de duhovnicie şi rugăciune în comuniunea sfinţilor.

 
Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a ţinut să mulţumească tuturor celor implicaţi în organizarea acestui mare eveniment, în Arhiepiscopia Craiovei. Totodată IPS Părinte Mitropolit a felicitat dăruirea şi bucuria cu care organizatorii au fost alături de credincioşii prezenţi. Cu toţii, preoţi, monahi şi laic din judeţele Dolj şi Gorj au fost invitaţi în sala de festivităţi a Centrului „Mitropolitul Firmilian” din Craiova, vineri, 11 mai.
„Suntem nespus de mulţumitori lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat în săptămâna trecută să realizăm un lucru inedit în Oltenia şi în ţara noastră: pelerinajul cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic, episcopul nostru. O experienţă cu totul unică şi o trăire sufletească deosebită. Acest lucru l-am constatat la toţi cei care au avut ocazia fericită să fie primiţi de Sfântul Calinic şi să fie mângâiaţi în toate rugăciunile lor. Vizita canonică a Sfântului Ierarh în eparhia sa a adus o bucurie nespusă în inimile a zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară. Demersul nostru a fost apreciat de toată lumea, chiar şi de cei care nu sunt din Oltenia. Mulţime de credincioşi, preoţi, călugări şi călugăriţe, cu toţii au venit să se roage sfântului. De aceea credem că prin prezenţa sa pe pământul Olteniei, Sfântul Calinic a întărit, a consolidat, a vindecat şi a binecuvântat toate ale noastre”, a spus IPS Părinte Irineu. În continuare, Mitropolitul Olteniei a ţinut să mulţumească Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru acordul şi binecuvântarea dată în organizarea pelerinajului. De asemenea IPS Părinte a vorbit despre iniţiativa membrilor Sinodului Mitropoliei Olteniei de a însemna aceste evenimente în Calendarul Ortodox: „De acum înainte, întreaga noastră mitropolie va serba în Duminica Mironosiţelor «Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Calinic în Oltenia». De asemenea, alături de membrii Sinodului nostru Mitropolitan, vom propune ca Sfântul Ierarh Calinic să fie aşezat în rândul sfinţilor ocrotitori ai Olteniei”. La final, cei prezenţi au fost invitaţi de IPS Părinte la o agapă frăţească.