20.05.2012 – Congresului tinerilor creştini ortodocşi din Arhiepiscopia Craiovei: Întâlnire pe tema vindecării la Tismana

Evenimente

 
       „Congresului tinerilor creştini ortodocşi” din Arhiepiscopia Craiovei a ajuns anul acesta la cea de a IX-a ediţie. Activitatea a fost organizată sâmbătă, 19 mai, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în Complexul „Sfântul Nicodim de la Tismana” din judeţul Gorj.

 
       Ca în fiecare an, tradiţia activităţilor cu tinerii în judeţele Dolj şi Gorj este completată, în preajma marelui Praznic al Învierii Domnului, de lucrările „Congresului  tinerilor creştini ortodocşi” din Arhiepiscopia Craiovei. Anul acesta activitatea a ajuns la cea de a IX-a ediţie. Tema dezbaterilor a fost „Vindecarea în Hristos şi sfinţii tămăduitori”, încadrându-se astfel în contextul evenimentelor dedicate anului 2012, „An omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 
                                             Festivalul oratoric, la final
 
       Şirul activităţilor a început cu faza finală a Festivalului oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur”, organizat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte” a Mitropoliei Olteniei, la nivelul judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi. Prelegerile finaliştilor au fost susţinute în sala de festivităţi a Taberei „Sfântul Nicodim de la Tismana”. Rând, pe rând, tinerii participanţi au vorbit despre minunile sfinţilor, mijlocirea lor pentru oameni şi rolul lor în iconomia mântuirii. Juriul, din care au făcut parte părintele Ovidiu Polexă, consilier pe probleme de catehizare şi tineret în Episcopia Severinului şi Strehaiei, părintele prof. Gheorghe Ionaşcu, de la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu şi prof. Marinela Mihăilă, a deliberat câştigătorii pentru cele două secţiuni de concurs: juniori şi seniori. Astfel, la secţiunea juniori a fost stabilită următoarea ierarhie: Dumitru Stoian, de la Seminarul Teologic din Craiova şi Andreea Ferenczi, de la Colegiul Naţional „Traian” din Turnu Severin – locul I, Lucian Bădescu, elev la Seminarul Teologic din Craiova – locul II şi Alexandra Fiu – locul III. La secţiunea seniori Tania Riviana Stănescu, de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova a abţinut premiul I, Irina Buzatu, elevă la Grupul Şcolar „Horia Vintilă” din Segarcea – premiul II şi Georgiana Ungureanu, de la Colegiul „Tudor Costescu” din Turnu Severin – premiul III. În cadrul festivităţii de premiere, toţi participanţii au primit diplome, reviste şi cărţi din partea Fundaţiei „Cuvântul care zideşte”.
 
                                  Prelegeri despre „Vindecare în Hristos şi sfinţii tămăduitori”
 
       Cea de-a doua parte a congresului a fost dedicată prelegerilor despre „Vindecarea în Hristos şi sfinţii tămăduitori”. Invitaţi la eveniment, părintele Teodor Ciontu, protoiereu al Protopopiatului Craiova Nord şi Aurora Zgonea, de la Asociaţia „Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III”, au prezentat participanţilor două perspective convergente asupra temei propuse spre dezbatere. Astfel, pornind de la învăţătura de credinţă şi fundamentându-se pe liturgicul Bisericii Ortodoxe, părintele Ciontu a arătat celor prezenţi că suferinţa omului poate fi tămăduită prin puterea harului dumnezeiesc şi prin credinţă. „Taina Sfântului Maslu este lucrarea sfântă prin care Dumnezeu pătrunde în fiinţa noastră bolnavă şi o vindecă. Ungerea cu untdelemn sfinţit reprezintă o consacrare a simţurilor noastre spre lucrarea dumnezeiască a mântuirii. De asemenea, numărul şapte are un înţeles aparte în administrarea acestei Sfinte Taine: sunt şapte preoţi care săvârşesc slujba, de şapte ori se citeşte rugăciunea de sfinţire a undelemnului, se citesc şapte pericope apostolice şi şapte Sfinte Evanghelii”, a spus părintele Teodor. În cadrul celei de-a doua prelegeri, d-na Zgonea a arătat care sunt provocările timpurilor de astăzi şi modul în care tânărul le poate ocoli. „În activitatea noastră am întâlnit foarte multe cazuri de oameni care trăiau şi se confruntau cu fel de fel de vicii. Dintre acestea cele mai frecvente sunt: fumatul, alcoolul şi drogurile. Pentru a nu ajunge ca aceste realităţi efemere să ne altereze fiinţa şi să ne subjuge voinţa şi simţurile, trebuie să învăţăm că dincolo de toate este Dumnezeu care ne ajută ca un Părinte iubitor”, a conchis Aurora Zgonea.
            La finalul întâlnirii tinerii au vizitat Mănăstirea Tismana şi Muzeul de Artă Populară din localitatea gorjeană Hobiţa.
 
(Sursa: editia de Oltenia a ziarului Lumina)