Praznicul Sfinţilor Împăraţi a adunat câteva sute de credincioşi în Biserica Parohiei Bârseşti, din Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj, care şi-a serbat hramul. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a oficiat slujba de resfinţire a cinstitului locaş, la un secol de la târnosire. După slujbă, IPS Părinte a sfinţit o cruce din marmură, ridicată în curtea bisericii de părintele paroh, Constantin Aniţescu şi de credincioşii săi, întru amintirea acestui eveniment.
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Irineu a lăudat viaţa aleasă a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, subliniind totodată rolul lor în formarea şi consolidarea credinţei ortodoxe. „Din viaţa Sfântului Împărat Constantin aflăm că, deîndată ce l-a biruit pe Maxanţiu la Podul Vulturului, a dat libertate creştinilor şi a interzis ca ei să mai fie asupriţi şi omorâţi fără judecată. Văzuse prea mult sânge vărsat fără nici o vină. Numai pentru simplu fapt că-L mărturiseau pe Hristos, lumea romană şi împăraţii persecutori de până atunci au scris în calendarul Sfintei Biserici cu sânge numele martirilor. De aceea, Sfântul Constantin i-a făgăduit lui Dumnezeu că dacă va dobândi putere, va dărui libertate credincioşilor. Şi noi am trecut prin persecuţii. Uneori ne era teamă să ne facem Sfânta Cruce, să mergem la Sfânta Biserică, să ne spovedim sau să ne cununăm. Toate acestea au fost ca o picătură de apă pe lângă oceanul de suferinţă de dinaintea venirii Sfântului Constantin ca împărat al romanilor. Atunci credincioşii erau arşi de vii în arene, aruncaţi la fiare sau schingiuiţi în fel de fel de chipuri. Mulţi dintre ei încă mai purtau semnele muceniciei atunci când au primit libertatea credinţei. La Sinodul din 325, Sfântul a rămas atât de impresionat când a văzut ceata episcopilor, 318 la număr, care păstrau pe trupurile lor podoabele muceniciei. Pe toţi i-a îmbrăţişat şi le-a sărutat aceste frumoase şi preţioase dovezi ale credinţei în Mântuitorul Hristos, Domnul nostru”, a spus Mitropolitul Olteniei. Totodată, IPS Părinte Irineu a precizat că anul 2013 va fi închinat, prin aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Persoanele care s-au evidenţiat în mod deosebit în lucrarea de restaurare şi înfrumuseţare a sfântului locaş, în frunte cu părintele paroh Constantin Aniţescu, au primit Gramate de mulţumire, semnate de Mitropolitul Olteniei.