24.05.2012 – Praznicul Înălţarea Domnului în Arhiepiscopia Craiovei: Biserici închinate Înălţării în Dolj şi Gorj

Evenimente

 
Praznicul Înălţării Domnului la Cer, sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă, a fost aşezat ca hram pentru mai multe locaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. O parte din ele au fost resfinţite anul acesta de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

 
      Praznicul  are pentru Biserica noastră o dublă semnificaţie: pe de o parte sărbătorim Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos la ceruri, la cincizeci de zile de la Dumnezeiasca Sa Înviere şi, pe de altă parte, aducem pomenire eroilor neamului nostru românesc, care s-au jertfit „pe câmpurile de luptă, în lagăre sau în închisori pentru demnitatea naţională şi credinţa creştină”. Cu acest prilej, mai multe locaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei îşi serbează astăzi hramul. Atât în judeţul Dolj, cât şi în Gorj, credincioşii vor avea prilej de bucurie duhovnicească prin participarea la sfintele slujbe şi prin pomenirea înaintaşilor adormiţi întru Domnul.

 
                        Praznicul „Înălţării” în bisericile din Craiova
 
       La Craiova, Biserica „Înălţarea Domnului” din cartierul Craioviţa Nouă îmbracă astăzi haină de sărbătoare. Lucrările de construcţie au început după anii 2000, prin strădania preoţilor Ion şi Constantin Băjău, tată şi fiu, şi prin contribuţia materială a credincioşilor. Pictura, realizată în frescă, a fost finalizată anul acesta. Slujba de resfinţire a fost săvârşită în Duminica Tomii, de către IPS Părinte Irineu, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
       Tot astăzi, Parohia „Eroii Neamului – Electro” îşi serbează ziua de prăznuire. Credincioşii vor participa la Sfânta Liturghie, iar după slujbă vor fi depuse coroane de flori la „Crucea eroilor” din curtea bisericii. „Este un moment pentru care ne-am pregătit intens. Ca în fiecare an, rugăciunile noastre se îndreaptă către cei care şi-au vărsat sângele pentru apărarea credinţei noastre ortodoxe. Îi vom pomeni şi pe cei care, din binecuvântate pricini, nu au vor putea fi alături de noi în aceste clipe de prăznuire”, a mărturisit părintele paroh Cristian Grecu. Biserica „Înălţarea Domnului”, din zona „Electro”, se află încă în construcţie, serviciile religioase şi sfintele slujbe fiind săvârşite în paraclisul amenajat la subsolul sfântului locaş.

 
                                   Biserici închinate „Înălţării”, în judeţul Gorj
 
       În judeţul Gorj, Praznicul Înălţării se prăznuieşte ca hram în patru locaşuri de închinare. Astfel, în municipiul Târgu Jiu, Biserica „Înălţarea Domnului” din cartierul „9 mai” va găzdui, ca în fiecare an, după Sfânta Liturghie, manifestări comemorative dedicate eroilor. Tinerii din grupul parohial vor recita poezii închinate acestui moment. Pentru persoanele sărace, credincioşii, alături de cei doi preoţi slujitori, Olivian Tănase şi Gheorghe Ionaşcu, au făcut mai multe pachete cu alimente care vor fi distribuite la domiciliu. Zidirea bisericii s-a făcut între anii 1992-2002. După finalizarea picturii, a fost sfinţită de IPS Părinte Irineu, la data de 20 septembrie 2009.
       Credincioşii din Parohia gorjeană Roşiuţa serbează astăzi hramul bisericii din localitate. Cu o vechime de peste un secol, sfântul locaş a fost frumos împodobit şi înfrumuseţat în urmă cu doi ani, atunci când IPS Părinte Irineu a oficiat slujba de resfinţire. Laolaltă cu credincioşii din Roşiuţa, gorjenii din localitatea Raci cinstesc hramul Bisericii „Sfinţii Arhangheli” şi „Înălţarea Domnului”. Duminică, 20 mai, sfântul locaş a împlinit 100 de ani de la  prima slujbă de sfinţire. Momentul a fost marcat prin prezenţa IPS Părinte Mitropolit, care a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire în urma finalizării lucrărilor de restaurare.
       În localitatea Cloşani-Orzeşti, judeţul Golj, biserica parohială, închinată „Înălţării Domnului” a fost construită în urmă cu două secole. Este construită din lemn şi figurează pe lista monumentelor istorice. Tradiţia locală menţionează legătura ei cu Tudor Vladimirescu, care a vizitat-o în nenumărate rânduri, pe vremea când era vătaf pe plaiurile Cloşanilor. El ar fi donat aici un rând de veşminte, cusute la Viena, care din păcate nu se mai păstrează.