25.05.2012 – IPS Părinte Irineu a resfinţit biserica din Giubega „Să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate”

Relatari


În ziua praznicului „Înălţarea Domnului”, Parohia Giubega, din Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, a primit vizita Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei care a liturghisit la altarul Bisericii cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfânta Cuvioasă Parascheva, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Cu acest prilej, ISP Părinte a oficiat şi slujba de resfinţire a cinstitului locaş de enorie, ca urmare a finalizării lucrărilor de restaurare interioară şi exterioară. Pentru activitatea desfăşurată şi efortul depus în finalizarea lucrărilor, preoţii slujitori Ion Pelea şi Ionuţ Pîrvu au primit rangul onorific de iconom. De asemenea, pentru implicarea şi sprijinul oferit pentru finalizarea în bune condiţii a lucrărilor, primarul localităţii Giubega a primit din partea IPS Irineu o Gramată de mulţumire.
Cuvânt despre rugăciunea de mulţumire
În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a vorbit credincioşilor despre frumuseţea şi importanţa rugăciunii de mulţumire, ca prinos adus lui Dumnezeu la Praznicul Sfintei Sale Înălţări la ceruri. „În rugăciunea de mulţumire ne regăsim atât de apropiaţi de Dumnezeu, ca nişte copii faţă de Părintele Ceresc. De aceea, atunci când ne rugăm lui Dumnezeu este bine ca, mai înainte de toate, să-I mulţumim pentru toate darurile pe care le-a revărsat din belşug în viaţa noastră şi după aceea să-L rugăm pentru trebuinţele noastre. Atunci când mulţumim, ne arătăm recunoscători faţă de Dumnezeu pentru tot ceea ce am realizat în această lume şi chiar pentru faptul că suntem în viaţă. Mântuitorul Hristos ne spune că fără de El nu putem face nimic. Acest lucru este foarte adevărat. Ce am putea face noi oare, fără ajutorul lui Dumnezeu? De nu s-ar milostivi spre noi nu am avea lumină, apă, aer sau căldură. Iată numai câteva lucruri pentru care ar trebui să-I mulţumim permanent. Astăzi, de Praznicul Înălţării Mântuitorului Hristos la ceruri, noi prăznuim această sărbătoare şi totodată ne rugăm pentru toţi cei care au adormit pe câmpurile de luptă, în lagăre sau închisori, pentru eroii neamului românesc. De asemenea, i-am mulţumit lui Dumnezeu pentru acest sfânt locaş pe care l-am resfinţit spre a fi Casă a Tatălui Ceresc, locaş de rugăciune şi închinare”, a spus Mitropolitul Olteniei.
Biserica parohiei doljene Giubega a fost zidită în anul 1883 prin contribuţia credincioşilor din localitate. În urma cutremurului din 4 martie 1977, structura sfântului locaş a fost grav afectată. Biserica a fost consolidată şi resfinţită atunci de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Nestor Vornicescu, al Olteniei, prin strădania preoţilor Constantin Frişcu şi Ilie Coveanu. Din 2010 şi până în prezent, cei doi preoţi slujitori ai parohiei, Ion Pelea şi Ionel Pîrvu, au coordonat un nou proces de restaurare generală ce avizat exteriorul şi interiorul bisericii. Pictura a fost finalizată anul acesta datorită sprijinului credincioşilor şi al autorităţilor locale.