28.05.2012 – Concurs naţional de dans pentru copii cu dizabilităţi, la Craiova

Evenimente

 
Înalt Preasfinţitul Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent la  faza finală Concursului de dans „Împreună pentru viitor”, care s-a desfăşurat la Craiova. Evenimentul a făcut parte din Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (SNAC), pentru sprijinirea integrării copiilor cu dizabilităţi în societate.  La eveniment a participat şi Baronesa Emma Nicholson, Co-Preşedinte al Grupului la Nivel Înalt pentru Copiii României, Înalt Reprezentant pentru Protecţia şi Îngrijirea Copilului pentru România şi membru de Onoare al Asociaţiei Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei.

 
       Spectacolul a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor, sâmbătă, 26 mai. Au participat peste 200 de elevi din 17 judeţe ale ţării şi din capitală, care au susţinut momente de dans modern şi tradiţional.
                                      „Dansul este o imitaţie a corului îngeresc”
 
         În deschiderea manifestării, IPS Părinte Mitropolit Irineu a rostit un cuvânt în care a subliniat dimensiunea spirituală a dansului, ce aminteşte de zborul îngerilor în ceruri, pe lângă Tronul Sfintei Treimi. „Dansul este forma de manifestare a spiritului uman în competiţie. Se realizează numai ţinându-se de mână, într-o armonie muzicală şi într-un anumit ritm. Este amestecat cu bucurie şi cu mulţumire sufletească. În dans se urmăreşte ritmul şi se urmăreşte plăcerea sufletească. De aceea dansul este o imitaţie a corului îngeresc. Şi îngerii dansează. Şi îngerii cântă. În Biserica noastră, avem nenumărate momente când noi punem în acţiune liturgică dansul. De exemplu, la Cununie, la Botez când, în jurul mesei, ne bucurăm pentru că simţim prezenţa lui Dumnezeu. Dacă mergeţi la Mănăstirea Hurezi, veţi vedea în pridvor dansul ca formă liturgică, ca formă cultică, de preamărire a lui Dumnezeu”, a spus IPS Părinte.
Emma Harriet Nicholson a amintit despre colaborarea fructuoasă, de-a lungul anilor, cu Biserica. „Aceasta este şi o celebrare a faptului că sunt de zece ani cetăţean de onoare al oraşului dumneavoastră, zece ani de când am început să lucrez cu Biserica, cu autorităţile judeţene şi cu Şcoala”. Spectacolul a debutat cu un moment artistic special oferit de Corul mimico – gestual „Anghelos”, al Asociaţiei Vasiliada, coordonat de părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei.