07.06.2012 – IPS Irineu a susţinut o prelegere la Conferinţa Asociaţei Internaţionale a Preoţilor de Penitenciare din Europa

Relatari

 
Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus găzduieşte în perioada 5 – 8 iunie un eveniment internaţional de anvergură: Conferinţa  Asociaţiei Internaţionale a Capelanilor de Închisoare din Europa (IPCA-Europe) cu tema ‘Sporeşte în suflet puterea mea’. La eveniment sunt prezenţi peste120 de capelani de închisoare din toate ţările Europei, precum şi alţi invitaţi.
       La deschiderea oficială a conferinţei, care a avut loc luni seara în Aula Academiei Teologice, au fost prezenţi şi Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Pavlos de Glyfada şi Aexoni, Grecia, precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. După cuvântul inaugural venit din partea co-preşedintelui Wim Timmer, care şi-a exprimat bucuria de a fi pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, mulţumind gazdelor pentru bunăvoinţa de a primi acest grup de capelani, a fost citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cuvântul de bun venit, IPS Mitropolit Laurenţiu a prezentat pe scurt istoria zbuciumată şi în acelaşi timp binecuvântată a plaiurilor făgărăşene şi a transmis gânduri calde capelanilor veniţi din toate colţurile Europei.
       În cadrul lucrărilor conferinţei, IPS Părinte Mitropolit Irineu a susţinut o prelegere în limba franceză cu tema: “Asistenţa religioasă ortodoxă în penitenciare din punct de vedere moral – religios şi juridic.”
       Conferinţa europeană a preoţilor din penitenciare are loc la doi ani de la cea mondială, ţinută la Stockholm-Suedia, în perioada 20-25 septembrie 2010. Membrii tuturor asociaţiilor continentale afiliate IPCA-Worldwide s-au întâlnit atunci sub deviza ‘Oamenii uitaţi’.