07.06.2012 – Spectacol de armonii clasice pe scena Filarmonicii „Oltenia”: Darul părintelui Alexandru Racu la aniversarea celor 75 de ani

Evenimente


Părintele diacon Alexandru Racu, cunoscut dirijor şi compozitor, a sărbătorit miercuri, 6 iunie, 75 de ani de la naştere. Cu acest prilej, maestrul a susţinut, alături de Corala academică a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, un concert aniversar, aducând în auzul melomanilor piese cunoscute din repertoriul clasic românesc şi internaţional.


Sala mare a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova a răsunat de armoniile clasice ale pieselor alese de părintele diacon Alexandru Racu şi oferite în dar craiovenilor la cea de a 75 aniversare a sa. Vreme de un ceas şi jumătate, cei prezenţi au făcut o almplă incursiune în istoria muzicii clasice, audiind compoziţii consacrate.
Din repertoriul prezentat au făcut parte piesele: „Alma Redemptoris Mater”, motet – de Giovanni Pierluigi da Palestrina, „Hallelujah” din Oratoriul „Messiah” – de Georg Friedrich Händel, Ave Maria – în compoziţia lui Anton Bruckner, Le Sommeil de L’Enfant Jesus – François-Auguste Gevaert, Isus prunc – Piotr Ilici Ceaikovski, Cetatea-n ruine – de Serghei Taneev, “Patrie grădină” (versuri Al. Firescu) – compozitor Alexandru Racu, “De ce?” (versuri din lirica veche persană) – Alexandru Racu, “Romanţă” (versuri: Şt. O. Iosif) – Al. Racu, “Toată suflarea să laude pre Domnul” – acelaşi autor etc.

Alexandru Racu, scurtă biografie

Părintele Alexandru Racu s-a născut în Republica Moldova, la Chişnău. A fost nevoit să părăsească meleagurile natale în timpul Primului Război Mondial, astfel ajungând împreună cu întreaga familie la Craiova. Este absolvent al cursurilor Şcolii Populare de Artă, pe care le-a urmat în paralel cu cele ale Liceului „Fraţii Buzeşti“ din cetatea Băniei. Pasiunea pentru muzică l-a determinat să se înscrie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Capitală, pe care l-a absolvit în perioada 1959-1960, prin susţinerea a două examene de stat: primul la secţiunea de pedagogie muzicală şi cel de-al doilea la secţiunea de dirijat cor. A pus bazele Corului Filarmonicii din Craiova şi, după o muncă laborioasă de opt ani, a reuşit să susţină, în 1962, primul concert a capella şi primul oratoriu integral din capitala Olteniei. Are la activ peste 350 de prime audiţii absolute şi peste 1.000 de concerte dirijate.
În ceea ce priveşte activitatea didactică, în anul 1962 a fost profesor la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova la secţiile de pian, muzică de cameră şi acompaniament, în 1992 a pus bazele clasei de canto-clasic din cadrul Şcolii Populare de Artă, iar din anul 2000 a reînfiinţat cursul de teorie şi solfegii din cadrul aceleiaşi şcoli. În perioada 1992-1994 a funcţionat ca lector la Universitatea „Mihai Viteazul“, iar din 2003 predă cursuri de dirijat coral pentru studenţii secţiei de muzică din cadrul Facultăţii de Litere din Craiova. În decursul laborioasei sale activităţi profesionale, s-a bucurat de numeroase distincţii şi premii în ţară şi peste hotare, peste 30 la număr (Brevetul şi Insigna de Profesor evidenţiat, Trofeul „Ciprian Porumbescu“, „Meritul Cultural în grad de Cavaler“, conferit în 2004 de Preşedinţie etc). Este membru al Uniunii Compozitorilor din România, lucru cu care se mândreşte cel mai mult.
Sub bagheta maestrului au funcţionat zeci de ani corurile Catedralei mitropolitane „Sfântul Dumitru“ şi al Bisericii „Madona Dudu“ din Craiova. În anul 2007, maestrul Alexandru Racu a primit taina diaconiei. Actualmente dirijează în fiecare duminică şi sărbătoare Corul Catedralei mitropolitane, asigurând răspunsurile la Sfânta Liturghie.