15.06.2012 – Eveniment aniversar în Arhiepiscopia Craiovei: Asociaţia Vasiliada, 11 ani de fapte bune

Evenimente

 
Asociaţia „Vasiliada”, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei a împlinit joi, 14 iunie, 11 ani de la înfiinţare. Momentul a fost marcat de o serie de activităţi festive dedicate proiectelor si programelor desfăşurate până în prezent de asociaţie.

 
       Cel mai important ONG de profil social din Mitropolia Olteniei, aflat sub oblăduirea duhovnicească a Sfântului Vasile cel Mare, a sărbătorit joi, 14 iunie, 11 ani de activitate în slujba celor nevoiaşi. Şirul manifestărilor aniversare a fost deschis printr-un vernisaj de fotografie care a avut loc în Piaţa „Mihai Viteazul”  din municipiul Craiova. Aici au fost expuse 111 fotografii care au redat imagini din activitatea asociaţiei. Tot în acest context, organizatorii au demarat proiectul „Prietenii Vasiliadei” prin care cei prezenţi au putut lăsa, într-o urnă specială, cartea de vizită, ca semn al disponibilităţii de a se alătura misiunii filantropice a Asociaţiei.   

       
       Părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada şi consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, a vorbit despre realizările asociatiei, amintind totodată şi despre sprijinul primit de-a lungul timpului din partea colatoratorilor. „Ziua de 14 iunie reprezintă un eveniment aniversar pentru toţi angajaţii şi colaboratorii noştri şi totodată un moment de bilanţ al activităţilor derulate până în prezent. În acest context putem spune că activitatea noastră a crescut, intensificându-se în cadrul celor 9 centre sociale pe care le coordonăm în judeţele Dolj şi Gorj. Implicarea noastră a dus la o cunoaştere concretă a necesităţilor oamenilor care au nevoie reală de sprijin. La moment aniversar ne dorim ca implicarea noastră să crească şi să dea roade în viaţa beneficiarilor noştri”, a conchis părintele Adrian. 
                               „Datoria de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie” 
       La prânz, în prezenţa Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Vasiliada, un sobor de preoţi a săvârşit slujba de sfinţire a sediului Asociaţiei.  În cuvântul rostit cu acest prolej, IPS Părinte a vorbit despre rolul şi importanţa Asociaţiei Vasiliada în viaţa  socială a Bisericii din Oltenia. „Vasiliada şi-a câştigat un nume în decursul timpului, păstrând cu onoare datoria de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie şi suferinţă. Atât identitatea ei ca instituţie creştină, cât şi scopul pentru care funcţionează sunt lucrate după modelul Sfântului Vasile cel Mare. Părintele consilier Adrian şi colaboratorii săi au făcut ca această casă a Parohiei «Sfinţii Mihail şi Gavriil» să fie căutată de mulţi oameni cu necazuri şi suferinţe. Pentru fiecare s-a găsit ajutorul şi sprijinul necesar alinării sufleteşti sau trupeşti. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ajute în continuare această asociaţie, personalul, colaboratorii şi pe toţi cei care, din binecuvântate pricini, îi trec pragul!”, a spus IPS Părinte Mitropolit. La final, Arhiepiscopul Craiovei a ţinut să-i felicite pe angajaţii şi colaboratorii  asociaţiei pentru râvna şi dăruirea aşezate în folosul Bisericii Oltene.
       Sediul Asociaţiei „Vasiliada”, situat în curtea Bisericii „Sfinţii Arhangheli” din Craiova a fost restaurat integral anul trecut. Lucrările au fost realizate din fondurile ONG-ului, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu. 
                                    Asociaţia „Vasiliada”, la momentul bilanţului 
       Asociaţia Vasiliada se numără în rândul celor mai importante ONG-uri din România. De la înfiinţare şi până în prezent au fost implementate numeroase proiecte cu caracter social, menite să aline suferinţa celor aflaţi în lipsuri şi nevoi. Între aceştia se numără: copii cu risc de abandon şcolar, tineri postinstituţionalizaţi, copii şi tineri de etnie rromă, tineri cu dizabilităţi, persoanele vârstnice şi fără adăpost, şomerii sau persoane inactive pe piaţa muncii, deţinuţi sau foşti deţinuţi care doresc să activeze în cadrul serviciilor sociale, după eliberare. Activitatea desfăşurată în ultimul an de activitate s-a concentrat îndeosebi spre cele 14 servicii sociale acreditate care funcţionează în aşezămintele sociale, nouă la număr, înfiinţate de Vasiliada în judeţele Dolj şi Gorj. Conform ultimelor cifre, numărul beneficiarilor serviciilor sociale oferite prin Asociaţia „Vasiliada” a crescut faţă de anul trecut de  la aproximativ 1500, la 1820. Toate serviciile sociale sunt asigurate prin efortul a 45 de persoane angajate şi 64 de voluntari.
       În anul 2011 programele ONG-ului au fost sprijinite prin mai multe evenimente caritabile, susţinute de prezenţa unor personalităţi, consacrate pe plan naţional sau internaţional. Între aceştia amintim pe: Excelenţa Sa Emma Nicholson – Baroneasa de Winterbourne, Paula Seling, soprana Felicia Filip, medicul Raed Arafat – Fondatorul SMURD Romania, jurnaliştii Liana Stanciu, Emil Hurezeanu ş Cristian Tabără, soprana Diana Ţugui, tenorul Costel Busuioc, actriţa Aniela Pietreanu, soliştii şi orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova.