18.06.2012 – Duminică Sfinţilor Români în Arhiepiscopia Craiovei: Biserica parohială din Peşteana de Jos a fost resfinţită

Relatari

 
Cea de a doua Duminică de după Rusalii (a Sfinţilor Români) a adunat mii de credincioşi la rugăciune în bisericile şi mănăstirile din Mitropolia Olteniei. În Arhiepiscopia Craiovei, credincioşii gorjeni din localitatea Peşteana de Jos au îmbrăcat haină de sărbătoare, cu ocazia resfinţirii bisericii parohiale ce poartă hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. În mijlocul lor a fost prezent Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei care a oficiat slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

 
„A merge după Dumnezeu este cel mai bun lucru pe care omul îl poate face pe pământ” 
       La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a rostit un cuvânt despre învăţătura desprinsă din pericopa evanghelică duminicală (Matei 4, 18-23 – „Chemarea la apostolat”). „Din Evanghelia de astăzi învăţăm că Domnul este singura cale, singurul adevăr şi singura viaţă. Nu avem altceva mai bun în această lume pentru că El este Cel care ne-a chemat, aşa cum i-a chemat şi pe Sfinţii Apostoli, spunându-le «Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni!». De aici învăţăm că a merge după Dumnezeu este cea mai sigură cale, cel mai bun lucru pe care omul îl poate face pe pământ. Când mergem după Dumnezeu avem nădejde. Când mergem după Mântuitorul Hristos avem încredinţarea că vom ajunge la dobândirea mântuirii. Viaţa noastră de aici, de pe pământ, nu ar avea niciun sens dacă, dincolo de moarte, nu ar exista răsplata vieţii veşnice în Hristos, Fiul lui Dumnezeu”, a spus IPS Părinte Mitropolit. Referitor la praznicul Sfinţilor Români, rânduit de Biserică în această a doua duminică de după Rusalii, IPS Irineu a spus: „Îi cinstim pe toţi Sfinţii Romîni pe care Dumnezeu i-a chemat să fie moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor în Biserica Sa cea Sfântă. Şi noi, pentru a fi la loc de cinste laolaltă cu Sfinţii pe care îi prăznuim astăzi, avem obligaţia de a ne purifica sufletele, de a ne curăţi viaţa noastră prin spovedanie şi rugăciune, de a ne înfrâna limba de la vorbe de ocară şi de la rele”. 
            Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Peşteana de Jos, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj, a fost sfinţită în anul 1889. La ridicare ei au contribuit credincioşii din localitate, ajutaţi şi coordonaţi de Dincă Schilerul. Datorită unui înaintat proces de degradare, sfântul locaş a fost restaurat, atât la interior, cât şi la exterior, în perioada 2011-2012, prin strădania credincioşilor coordonaţi de preotul paroh Valentin Neplea. Pentru osteneala depusă în finalizarea lucrărilor, părintele Valentin a fost ridicat la rangul de sachelar. De asemenea, pentru sprijinul acordat în renovarea şi restaurarea bisericii, Primăria Fărcăşeşti, de care aparţine localitatea Peşteana de Jos, a primit o Gramată de mulţumire şi apreciere din partea Mitropoliei Olteniei.