21.06.2012 – Moment festiv pentru absolvenţii Facultăţii de Teologie din Craiova: Depunerea jurământului la Catedrala „Madona Dudu”

Relatari

 
Cea de a XVII-a promoţie de absolvenţi a Facultăţii de Teologie din Craiova a depus astăzi, 21 iunie, Jurământul de Credinţă. În mijlocul lor a fost prezent Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi le-a rostit cuvânt de învăţătură.
 

 

       Studenţii Facultăţii de Teologie, Istorie şi Ştinţele Educaţiei din Craiova, absolvenţi ai examenului de licenţă, sesiunea iunie 2012, au depus jurământul de credinţă în Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului Dudu” (Catedrala „Madona Dudu”). Evenimentul a debutat cu slujba Sfintei Liturghii săvârşite de soborul părinţilor profesori, în prezenţa IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Decanul Facultăţii de Teologie 
                       „Suferinţa poate fi transfigurată în cea mai mare bucurie a vieţii”
 
       După slujba Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre responsabilitatea, rolul şi importanţa misiunii pe care o are de îndeplinit cel care îşi închină întreaga sa viaţă slujirii lui Dumnezeu. „Identitatea noastră este de Biserică apostolică şi misionară. În această axiomă se cuprinde etosul noastru de miei, aşezaţi în mijlocul lupilor. Despre această misiune martirică au vorbit Sfinţii Părinţi şi toţi apologeţii primelor veacuri creştine. Tertulian ne spune că sângele creştinilor este sămânţa apostolică ce face să se propovăduiască Evanghelia lui Hristos la toate neamurile. Înaintea ochilor noştri se deschide paradoxul acesta. Deşi dispreţuim uciderea, considerându-o păcat capital, totuşi, pe cei ucişi pentru credinţa ortodoxă îi considerăm sfinţi, mucenici şi martiri. Iată cum Dumnezeu face ca această agresivitate a lumii să devină, în bunul sens al credinţei noastre, piatra de temelie a credinţei fără de care Biserica noastră Ortodoxă nu poate exista. În piciorul Sfintei Mese avem părticele din moaştele Sfinţilor Mucenici. Aceast lucru arată că jertfa lor este aşezată mai presus de orice. Nu vedem uciderea, ci privim cu admiraţie devotamentul dus până la sacrificiu, dăruirea totală pentru Dumnezeu, Stăpânul vieţii noastre. De aici înţelegem cum suferinţa poate fi transfigurată în cea mai mare bucurie a vieţii. Căci, luptând împotriva morţii, împotriva distrugerii şi descompunerii, facem ca materia din noi să fie transformată duhovniceşte într-o jertfă bine primită înaintea lui Dumnezeu”, a spus IPS Părinte Irineu. Totodată, Înalt Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe absolvenţi să rămână statornici învăţăturilor dobândite în anii studenţiei, să le păstreze şi să le folosească în activitatea pe care o vor desfăşura pe viitor.
            La final, după rostirea jurământului, fiecare absolvent a sărutat Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, aşezate în mijlocul bisericii. Evenimentul s-a încheiat cu felicitările şi tradiţionala fotografie de grup.
 
                                     „Jurământul este acela care angajază persoana”
 
       Momentul festiv a adus bucurie şi emoţie atât în sufletele absolvenţilor, cât şi a profesorilor îndrumători. În acest sens, pr. lect. univ. dr. Adrian Ivan, Directorul Departamentului Teologie din cadrul Facultăţii de Teologie, Istorie şi Ştinţele Educaţiei din Craiova, a spus: „Studiul învăţăturilor desprinse din Sfintele Scripturi şi din operele Sfinţilor Părinţi nu se reduce la o activitate pur teoretică, ci trebuie transpus în viaţa şi experienţa personală. Jurământul este acela care angajază persoana în spaţiul duhovnicesc al experienţei eclesiale. De aceea, bucuria pe care am trăit-o astăzi este una, atât a studenţilor noştri, cât şi a noastră, ca profesori, pentru că vedem împlinindu-se în ei vocaţia noastră învăţătorească. De astăzi vor intra şi mai intens în lucrarea misionară Bisericii. Chiar dacă vor fi preoţi, profesori de Religie sau simplii credincioşi, avem convingerea că experienţa şi cunoştinţele dobândite în facultate le vor fi de mare ajutor în slujirea Mântuitorului Hristos”.
„Pentru mine ziua de astăzi este una cu totul deosebită. Sunt patru ani de muncă şi osteneală, de care, personal, mă simt mulţumit. Îmi doresc foarte mult să slujesc lui Dumnezeu şi semenilor mei prin cunoştinţele dobândite în facultate, iar jurământul pe care l-am rostit astăzi să-l respect cu sfinţenie toată viaţa” – Florin Popescu, absolvent.
„Alături de colegii mei am trecut prin cei patru ani de studiu. Nu a fost deloc uşor, însă astăzi mă simt mândru pentru că mă pot numi absolvent al acestei prestigioase Facultăţi de Teologie. Cuvinele profesorilor noştri le vom pune la inimă şi le vom avea ca şi călăuză în viitoarea noastră slujire” – Daniel Foanene, absolvent.