Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, un sobor de preoţi a săvârşit miercuri, 27 iunie, Taina Sfântului Maslu la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova. Aproximativ 70 de persoane private de libertate au participat la slujba religioasă şi s-au rugat pentru iertarea păcatelor, pentru sănătatea trupească şi sufletească.
Slujba săvârşită face parte dintr-un program liturgic derulat în această perioadă în penitenciarele din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. „Având în vedere că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2012 „An omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”, în Arhiepiscopia Craiovei a început un program de săvârşire a Tainei Sfântului Maslu în penitenciarele din judeţele Dolj şi Gorj. În eparhia noastră, ca de altfel în toate celelalte eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române, sunt dezvoltate programe de asistenţă religioasă şi socială pentru persoanele aflate în diferite sisteme de detenţie”, a precizat consilierul social al Arhiepiscopiei Craiovei, părintele Adrian Stănulică.
„Taina Sfântului Maslu îl îndreaptă pe om”
Părintele Ilie Marinescu, slujitor la altarul Paraclisului din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, le-a vorbit deţinuţilor prezenţi la slujba religioasă despre semnificaţia şi folosul Tainei Sfântului Maslu. „Slujba Sfântului Maslu este în strânsă legătură cu Sfânta Taină a Euharistiei. Dacă prin Sfânta Taină a Euharistiei omul se vindecă mai ales de neputinţele cele sufleteşti, Sfânta Taină a Maslului îl ajută să se recupereze şi din punct de vedere trupesc. Această Taină a fost instituită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, iar în Epistola Sfântului Iacov suntem îndemnaţi: Este cineva bolnav între voi ? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mântui pe cel bolnav si, de va fi facut pacate, se vor ierta lui”. (Iacov 5, 13-15)”. Aşadar, din timpul Mântuitorului Iisus Hristos şi până astăzi, Biserica administrează, prin ungere cu untdelemn sfinţit de către şapte sau de un număr mai mic de preoţi, Taina Sfântului Maslu care îl îndreaptă pe om din punct de vedere trupesc şi sufletesc”, a adăugat părintele Ilie Marinescu.