29.06.2012 – Eveniment cultural în Cetatea Băniei: Academicianul Dinu C. Giurescu aniversat la 85 de ani

Evenimente

 
Reprezentanţii mediului academic au omagiat personalitatea şi opera marelui istoric, academician şi om de cultură Dinu C. Giurescu, aflat la venerabila vârstă de 85 de ani. La evenimentul care a avut loc joi, 28 iunie, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, a fost prezent şi Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în calitate de membru de onoare al Academiei Române.

 
       Sala Albastră a Universităţii din Craiova a devenit neîncăpătoare vreme de două ceasuri, cu ocazia evenimentului omagial dedicat academicianului Dinu C. Giurescu, la împlinirea vârstei de 85 de ani. Oameni de cultură, universitari, scriitori, studenţi sau simplii iubitori de istorie, cu toţii au ascultat prelegerile invitaţilor despre activitatea ştiinţifică şi personalitatea distinsului istoric. Printre personalităţile care au luat cuvântul s-au numărat: academicienii Dan Berindei, Alexandru Vulpe, IPS Părinte Mitropolit Irineu, Ion Dogaru, profesorii Dan Claudiu Dănişor – rectorul Universităţii din Craiova, Sevastian Cercel, Lia Orguţa Vasilescu – primarul Craiovei, Ioan Preoteasa – preşedintele Consiliului Judeţean Dolj etc.

 
                                                  „Un istoric înnăscut”
 
       În deschiderea alocuţiunilor, prof. Claudiu Dănişor a prezentat volumul „Destin de istoric”, dedicat academicianului Giurescu. În acest context, rectorul universităţii craiovene a apreciat realizarea grafică şi calitatea academică a conţinutului. A urmat alocuţiunea IPS Părinte Mitropolit Irineu, membru de onoare al Academiei Române, care a subliniat dimensiunea spirituală a operei marelui istoric: „Este o deosebită bucurie să avem în faţa noastră pe nemuritorii Academiei Române, care prin activitatea şi renumele pe care îl poartă dau consistenţă şi nădejde vieţii noastre. Istoria este memoria vie a neamului nostru. Nu este o simplă înşiruire de date şi evenimente, o cronologie, ci defineşte foarte clar ceea ce noi suntem şi ceea ce trebuie să fim. Fără această memorie, un popor devine amnezic şi nu poate avea trecut şi viitor. Iată de ce, atunci când privim la înaintaşii noştri ne dorim să le urmăm pilda vieţii pe care au purtat-o cu vrednicie în lume. Astăzi, privind la activitatea profesorului Dinu C. Giurescu, îl cinstim, îl iubim şi îl respectăm pentru toată moştenirea pe care lăsat-o acestei ţări”. În continuare, Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, a apreciat de asemenea dedicarea şi fineţea academică a profesorului Giurescu. „Avem în faţă un istoric înnăscut care şi-a dedicat întreaga viaţă pentru slujirea istoriei”, a mărturisit prof. Berindei.
Volum aniversar, semnat de 59 de persoane
        În semn de omagiere, academicieni, cercetători şi profesori de specialitate i-au dedicate sărbătoritului  volumul „In honorem Dinu. C. Giurescu”, apărut la Editura Cetatea de Scaun. Lucrarea are peste 700 de pagini în care au semnat mesaje şi articole 59 de persoane. „Volumul are două părţi. În prima parte, sunt expresii de suflet, sintagme de judecată despre Dinu C. Giurescu. De asemenea, se regăsesc referinţe sentimentale ale prientenilor sau cunoştinţelor din toate părţile ţării. Cea de a doua parte începe cu două studii semnate de acad. Ştefan Ştefănescu şi de IPS Irineu despre simbolistica celui mai important a personaj istoric din zona Olteniei: Mihai Viteazul. Acestea sunt urmate de alte  44 de studii despre ascendenţa naţiunii de la Mihai Viteazul şi până în zilele noastre. Volumul l-a impresionat pe sărbătorit. „Este impresionant. L-am întors pe toate feţele. M-am uitat şi la cuprins. Este o adevărată răsplată pentru mine la această vârstă de 85 de ani. Sunt realmente emoţionat şi mişcat. Îmi exprim gratitudinea pentru toate cuvintele frumoase şi îmi doresc ca în continuare să am sănătate să realizez al XI-lea volum din tratatul “România regimului communist”, să prezint această guvernare după cum am trăit-o eu, nu cum este prezentată astăzi prin lozinci”, a conchis sărbătoritul.