02.07.2012 – Sfinţirea Catedralei din Negreşti-Oaş

Sfintiri

 
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care au participat şi la târnosirea bisericii Mănăstirii Bârsana, înconjuraţi de preoţi şi diaconi, s-a aflat ieri în mijlocul credincioşilor din Negreşti-Oaş, unde a târnosit noua catedrală a oraşului închinată sărbătorii „Duminica Tuturor Sfinţilor”. În continuare, Preafericirea Sa a oficiat, pe un podium special amenajat lângă noua catedrală, înconjurat de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi, și în prezența a mii de credincioși, Sfânta Liturghie. Răspunsurile au fost date de Corul Catedralei episcopale din Baia Mare.
       Din soborul de ierarhi au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Sălajului şi Maramureşului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
       După citirea Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei (n.r.: Ev. Matei 8, 5-13), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat care sunt virtuţile de care dă dovadă centurionul care îi cere Mântuitorului să îl vindece de boală pe unul dintre oamenii pe care îi avea în subordine. Totodată, Preafericirea Sa a vorbit despre lucrarea vindecătoare pe care Mântuitorul Iisus Hristos o săvârșește în Biserică prin Sfintele Taine: ”Astăzi, am sfințit un loc unde primim vindecare, unde Mântuitorul Iisus Hristos ne vindecă de boala păcatului prin iertarea păcatelor, prin izbăvirea de patimi și de bolile trupești și sufletești care vin asupra noastră împotriva voii noastre. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: Dacă ai greșit o dată sau de două ori sau de o sută de ori vino repede la Biserică, plânge-ți păcatul și cere iertare, pentru că Biserica nu este tribunal care judecă, ci spital care vindecă. Această lucrare vindecătoare a lui Hristos se vede continuându-se în Biserică prin Sfintele Taine și mai ales prin Sfânta Taină a Maslului sau ungerii bolnavilor care împreună cu Sfânta Taină a Pocăinței sau a mărturisirii și iertării păcatelor aduce multă vindecare și alinare. Anul acesta, Biserica a dedicat timpul de un an Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor. Hristos Domnul este când Pacient care suferă, pentru că spune: Am fost bolnav și nu M-ați cercetat sau M-ați cercetat, dar și Doctor al sufletelor și al trupurilor noastre. Medicul tratează, dar Dumnezeu vindecă. De mare folos este să unim știința medicală cu rugăciunea permanentă pentru ca omul să primească vindecarea trupului și vindecarea sufletului”.
       La finalul Sfintei Liturghii, au fost acordate din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române ranguri și diplome, cu prilejul sfințirii Catedralei cu hramul Duminica Tuturor Sfinților din Negrești-Oaș, persoanelor care au contribuit la construcția acestei biserici. Părintele Protopop Mihai Feher a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Crucea Patriarhală pentru clerici, iar dl. inginer Nicolae Bura, fost primar al orașului Negrești-Oaș și mare susținător al Catedralei și al noului sediu protopopesc, a primit Crucea Patriarhală pentru laici. Au mai fost oferite susţinătorilor lăcaşului de cult Diploma „Sfântul Apostol Andrei”, Diploma „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, dar şi ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici.
       Pentru biserica nou sfințită, Patriarhul României a oferit un set de Sfinte Vase (Sfântul Disc și Sfântul Potir), o Cruce de binecuvântare, noua ediție a Sfintei Evanghelii cu icoane color, noul Liturghier, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare şi Liturghia Darurilor înainte sfinţite, format portabil, precum şi Slujba Sfântului Maslu şi Rugăciuni pentru bolnavi.

(Sursa : Basilica)