În Duminica a V-a după Rusalii (8 iulie 2012), credincioşii din Parohia Bustuchin, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, au participat în număr mare la slujba de resfinţire a Bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”. Rânduiala liturgică a slujbei de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica parohială din Bustuchin s-a împodobit cu haina de sărbătoare şi a primit, după aproape un secol de la prima târnosire, slujba de resfinţire spre folosul duhovnicesc şi bucuria celor care, zi de zi, îi trec pragul. În mijlocul credincioşilor a poposit IPS Părinte Mitropolit Irineu care a sîvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură. „Sfinţirea unei biserici este un moment unic în viaţa fiecărei parohii. Prin târnosire, sfântul locaş primeşte calitatea de Casă a lui Dumnezeu, de spaţiu sacru în care noi aducem laudă Părintelui Ceresc, aşa cum spune Mântuitorul Hristos: «Casa Tatălui Meu, casă de rugăciune se va chema» (Mc. 11, 17). Aici este locul unde, din pruncie, suntem aduşi pentru a primi Taina Sfântului Botez, «pecetea Duhului Sfânt» şi numele Sfintei Treimi în sufletul şi în viaţa noastră. Aici este locul unde ne îngropăm şi înviem împreună cu Mântuitorul Hristos, devenind astfel moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor”, a spus IPS Părinte.
În continuare, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală, despre „Vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor”. „Diavolul Îi cere Mântuitorului Hristos să intre în turma porcilor, adică în păcat, singurul loc în care ei ar putea să sălăşluiască. Gândind la faptul că gherghesenii, crescând aceşti porci, se situau în afara Legii lui Moise, adică trăiau în fărădelege, vedem că păcatul este favorabil diavolului, necuratul găsindu-se aici în legătură apropiată cu simbolul păcatului. Pentru a înţelege acest lucru, trebuie ştiut că orice păcat este slujitor al vrăşmaşului diavol, iar cel păcătos, care zăboveşte şi stăruieşte în păcat, se găseşte în comuniune cu Satana. Vedem aşadar, la finalul Evangheliei de astăzi, că cei ce călcau Legea nu au dorit să rămână în comuniune cu Dumnezeu, ci i-au cerut Mântuitorului Hristos să iasă din ţinutul lor. Această întâmplare ne duce cu minte la cuvintele Domnului care spune că: « Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona» (Mt. 6, 24)”, a conchis IPS Părinte Mitropolit.
Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Bustuchin a fost ridicată între anii 1915-1917. Ultimele lucrări de restaurare au început în 2010 la iniţiativa preotului Aurel Fîciu şi a credincioşilor din localitate. Momentul resfinţirii sfântului locaş a fost însoţit de inaugurarea cantinei parohiale, ridicată în curtea bisericii cu sprijinul autorităţilor locale şi a credincioşilor.
Persoanele care s-au implicat în mod deosebit în finalizarea lucrărilor de renovare şi înfrumuseţare a bisericii din Bustuchin au fost răsplătire cu Gramate de mulţumire şi apreciere din partea Mitropoliei Olteniei.