09.07.2012 – Misiune şi pastoraţie la Biserica „Sfântul Calinic“ din Craiova: Cantină, cabinete medicale şi bibliotecă

Documentare

 
Biserica cu hramurile „Sfântul Calinic de la Cernica” şi „Izvorul Tămăduirii” din Craiova are de un an de zile o bibliotecă unde credincioşii pot lectura cărţi sau de unde pot împrumuta volume din domenii variate. Tot aici sunt în construcţie cabinete medicale pentru asistenţă gratuită şi o cantină socială.
       Biserica cu hramurile „Sfântul Calinic de la Cernica” şi „Izvorul Tămăduirii” situată în cartierul craiovean Valea Roşie este unul dintre lăcaşurile sfinte unde activităţile catehetice, culturale şi sociale se desfăşoară în permanenţă. Preotul paroh Marin Albu ne vorbeşte despre începuturile parohiei, când aceasta număra 1.000 de suflete. „Parohia „Sfântul Calinic de la Cernica” a luat fiinţă după evenimentele din 1989, primul preot slujitor fiind părintele Alexandru Izvoranu. Eu mă aflu aici din anul 1995, când a fost ridicată capela unde slujim, un an mai târziu fiind sfinţită de către Preasfinţitul Damaschin Severineanul. După sfinţirea bisericii, ne-am organizat ca parohie, care în prezent numără 3.000 – 4.000 de familii. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 2000, iar la acest moment se află în construcţie”, ne explică parohul bisericii, pr. Marin Albu.

 
       De-a lungul anilor, aici au fost iniţiate numeroase proiecte misionare, culturale şi sociale, spre folosul credincioşilor. Printre acestea, amenajarea unor cabinete medicale, pentru a oferi credincioşilor asistenţă medicală gratuită, dar şi a unei cantine sociale, două proiecte importante care ar urma să fie finalizate în următorii ani.
                              Bibliotecă şi cantină pentru elevii din parohie
       Preoţii de la acest lăcaş sfânt şi-au propus ca la această cantină să servească masa de trei ori pe zi elevii şi liceenii care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse. Preotul Albu spune că îşi doreşte ca prin acest proiect şi să încurajeze participarea elevilor la cursurile şcolare.
       „Vom avea o colaborare cu profesorii de la şcoli, astfel încât elevii care merg la şcoală şi ale căror familii nu au o situaţie financiară deosebită să poată servi aici câte trei mese pe zi. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ajute să ducem la bun sfârşit acest proiect şi Îi mulţumim pentru câte ne-a dat”, a adăugat parohul Bisericii „Sfântul Calinic”.
       Un alt proiect la fel de bine primit de credincioşii parohiei este înfiinţarea bibliotecii cu volume dăruite de către enoriaşi, astfel încât toţi cei care doresc pot veni aici pentru a lectura sau pentru a împrumuta cărţi. Preoţii parohiei „Sfântul Calinic” îşi doresc să extindă spaţiul destinat bibliotecii şi se bucură că enoriaşii s-au implicat cu multă dragoste în realizarea acestui proiect. Programele catehetice, cultural-misionare şi sociale pe care le desfăşoară parohia sunt un rezultat al ostenelii depuse de un întreg colectiv, format din preoţii Nicolae Constantin, Cristian Nistorescu şi membrii Consiliului şi Comitetului parohial din care fac parte, între alţii, Corina Dumitrescu, Denisa Velea, Gabriela Goiceanu şi Florin Popescu. „Duminică, 8 iulie, am organizat o excursie la mănăstirile din nordul Olteniei, drept recompensă pentru corul parohial care anul trecut a obţinut locul I la concursul de colinde organizat de Teatrul Liric „Elena Teodorini”. Aflând enoriaşii de acest pelerinaj, au spus că doresc să meargă şi dânşii astfel că, de la 30 de persoane, câte numără corul, am ajuns la 107. Sfânta Liturghie o vom săvârşi la Mănăstirea Arnota, apoi vom merge la mănăstirile Bistriţa, Horezu, Mănăstirea Dintr-un Lemn”, a precizat părintele, care a amintit şi despre sfintele slujbe săvârşite la Biserica „Sfântul Calinic de la Cernica”, la care credincioşii participă cu multă credinţă.