11.07.2012 – Întâlnire de lucru la Centrul social „Mitropolitul Firmilian” : IPS Irineu în dialog cu pictorii din Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

 
       Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei s-a întâlnit marţi, 10 iulie, cu pictorii bisericeşti din Arhiepiscopia Craiovei. Întrunirea a avut loc începând cu ora 10.00,  în sala de conferinţe a Centrului social „Mitropolitul Firmilian” din Craiova. Cu acest prilej au fost discutate principalele aspecte ale activităţii şi stabilirea obiectivelor ce vizează îmbunătăţirea calităţii lucrărilor în materie de artă sacră realizate în locaşurile de cult creştin ortodoxe din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei, respectiv judeţele Dolj şi Gorj.

 
       În deschiderea întrunirii, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa actului creaţiei şi despre misiunea pe care o au pictorii bisericeşti. „Este foarte important să avem conştiinţa că ceea ce pictăm sunt sfinţi şi realizarea acestor picturi face parte din misiunea Biserici. Pictorul, la fel ca preotul şi toţi ceilalţi slujitori ai Bisericii, are o chemare, o vocaţie specială. Dumneavoastră aveţi această vocaţie, de a coborî pe sfinţi în mijlocul nostru prin pictură. În actul creaţiei aveţi o trăire aparte şi trebuie să dispuneţi de liniştea sufletească necesară pentru realizarea lucrării pe care o abordaţi. Este foarte important ca sufletele şi viaţa dumneavoastră să fie apreciate de Dumnezeu. El este cel care ne va răsplăti pe fiecare mult mai mult decât facem noi în lumea aceasta, astfel încât, atunci când vom trece în lumea veşnică, să ne întâlnim cu sfinţii la care ne-am rugat şi pe care i-am pictat. Dorim să permanentizăm aceste întruniri şi să realizăm o asociere prin care Arhiepiscopia Craiovei să se poată implica în susţinerea activităţii dumneavoastră”, a mai adăugat IPS Părinte Mitropolit.” 
       Următoarea întâlnire va avea loc în luna septembrie, când vor fi abordate şi alte subiecte, precum formarea unei comisii de specialitate. „Este vorba de formarea unei comisii de pictură bisericească la nivelul Arhiepiscopiei Craiovei, care va lua în discuţie toate aspectele acestui domeniu. Ne propunem astfel să ne întâlnim, pentru a intra în comuniune şi dialog cu toţi pictorii care îşi desfăşoară activitatea pe raza Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei”, a precizat părintele Viorel Dică, consilier patrimoniu şi construcţii bisericeşti în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.