21.07.2012 – Ierarhi olteni invitați de praznicul Sfântului Ilie Tesviteanul în Episcopia Caransebeșului.

Relatari

 
 
Cu acest prilej au fost aduse de la Craiova moaștele Sfintei Tatiana
Praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul a fost sărbătorit în mod deosebit la noua Catedrală episcopală din Caransebeş, care și-a cinstit cu acest prilej ocrotitorul spiritual. Bucuria duhovnicească a sărbătorii a fost întregită prin aducerea, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a moaştelor Sfintei Muceniţe Tatiana de la Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova.
Momentele liturgice
au debutat joi seara, în ajunul praznicului, la Mânăstirea “Sfântul Ilie de la izvor – Vasiova“, din orașul Bocșa,
prin oficierea slujbei Vecerniei cu Litie de către ÎPS Părinte Mitropolit Irineu, alături de un sobor de ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din care au făcut parte, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi Preasfințitul Emilian Lovişteanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit cu acest prilej de IPS Irineu, care a precizat: „În această seară am început prăznuirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul acestei sfinte mănăstiri, binefăcător şi mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre. Sfinţii sunt aceia care în viaţa lor pământească s-au nevoit în multe feluri şi în multe chipuri, adică şi-au pregătit sufletul şi l-au curăţit în aşa fel, încât acesta să fie Casa lui Dumnezeu, pentru că ne spune Sfânta Scriptură că Dumnezeu locuieşte în om, locuieşte în inima frântă şi smerită. Noi dorim mereu să ne apropiem de Dumnezeu, pentru că dacă în sufletul şi în viaţa noastră nu există Dumnezeu, atunci suntem săraci, lipsiţi, străini şi îndepărtaţi de ceea ce este fericire şi bucurie veşnică. Dacă îl avem pe Dumnezeu în sufletul nostru atunci şi viaţa cea mai grea este uşoară, pentru că Domnul ne-a spus: <<Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea>>. Deci cel care îl iubeşte pe Dumnezeu este cu adevărat fericit pentru că ca găsit comoara, a găsit Calea, Adevărul şi Viaţa, adică l-a găsit pe Dumnezeu”. La final, chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a mulţumit ierarhilor prezenţi pentru dragostea prin care s-au făcut părtaşi la sărbătoarea Mănăstirii Vasiova şi a Eparhiei Caransebeşului.
Programul liturgic a continuat cu oficierea slujbei Utreniei, a Acatistului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, iar la miezul nopţii, un sobor de preoţi a oficiat Sfânta Liturghie. Pe parcursul nopţii, moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana au rămas în incinta mănăstirii spre cinstire și închinare.

  
În ziua praznicului, a avut loc la Caransebeş procesiunea cu moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana şi cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, de la reşedinţa episcopală la Catedrala episcopală. Apoi ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de PS Lucian Episcopul Caransebeşului şi de PS Emilian Lovişteanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie arhierească.

 
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale şi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi din Caransebeş şi din împrejurimi, cu toţii împărtăşindu-se din darurile duhovniceşti ale acestei alese sărbători duhovnicești pentru credincioşii Banatului de munte. La finalul Sfintei Liturghii părintele prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie din Craiova, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional, a primit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa I pentru clerici.
În Episcopia Caransebeșului, pe lângă Catedrala episcopală, Mănăstirea Vasiova, Schitul Muntele Mic, precum şi Schitul Semenic, cinstesc ca ocrotitor pe Sfântul Ilie Tesviteanul.

(Sursa: episcopiacaransebesului.ro)