02.08.2012 – Monumente istorice din Arhiepiscopia Craiovei, în restaurare: Biserica Mântuleasa, o mărturie vie a tradiţiei ortodoxe în Oltenia

Relatari


Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Mântuleasa din Craiova este inclusă într-un amplu proces de restaurare, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. Lucrările au fost iniţiate în urmă cu doi ani de Arhiepiscopia Craiovei, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Proiectul de restaurare şi reconsolidare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Mântuleasa din Craiova urmăreşte promovarea turismului regional-bisericesc prin restaurarea vechilor valori patrimoniale. După cum ne-a mărturisit preotul Ion Resceanu, lucrările se vor finaliza la începutul anului 2013. „Proiectul vizează consolidarea, refacerea integrală a bisericii şi a ansamblului ei: pictura, curtea interioară, gardul împrejmuitor şi alte îmbunătăţiri. Biserica ce poartă hramurile «Adormirea Maicii Domnului» şi «Sfântul Pantelimon» este un monument de o valoare inestimabilă iar prin intermediul proiectului vom reuşi să redăm faţa acestei biserici care, în ultima vreme, începuse să se degradeze din cauza intemperiilor şi a trecerii timpului”, a menţionat pr. Ion Resceanu. Totodată, pr. Resceanu a mai explicat la ce stadiu se află în prezent lucrările, subliniind importanţa bisericii pentru comunitate: “Întreaga structură de rezistenţă a fost restaurată iar la acest moment se lucrează şi la pictura interioară. De asemenea, curtea bisericii şi căile de acces vor fi reamenajate din punct de vedere peisagistic. Toate aceste îmbunătăţiri vor da o nouă înfăţişare bisericii care, pentru comunitatea craioveană, are o valoare deosebită”.

Zidită pe fundaţiile unei biserici de lemn

Biserica Mântuleasa a fost ridicată în jurul anului 1790, având o formă arhitecturală tipic muntenească. Sfântul lăcaş a fost construit pe fundaţiile unei biserici de lemn mult mai veche pe care istoricii o datează în jurul anilor 1680, fiind ctitorită de către Despina Doamna. „Această biserică avea un cimitir adiacent, care a existat până la mijlocul secolului al XIX-lea când, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cimitirele au fost desfiinţate de pe lângă biserici, acolo unde existau comunităţi. Din această pricină, şi noi am descoperit numeroase morminte atât în interiorul bisericii cât şi în exterior, în timpul lucrărilor de restaurare ale bisericii, ceea ce a atestat mult mai uşor existenţa acestor două biserici premergătoare celei actuale care a fost ridicată în jurul anului 1890”, a mărturisit preotul Ion Resceanu.
Biserica a fost restaurată integral la sfârşitul secolului al XIX – lea, când au fost adăugate turnurile de la intrare şi a căpătat stilul arhitectural neoclasic, pictura fiind realizată de către cunoscutul pictor Costache Petrescu. Biserica Mântuleasa este declarată monument istoric din anul 2004, fiind inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Dolj. În curtea sfântului lăcaş îşi desfăşoară activitatea Centrul de informare şi consiliere pentru persoane cu dizabilităţi „Sfânta Ecaterina”, al Asociaţiei Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei.

Printre slujitroii bisericii care au marcat istoria Bisericii Mântuleasa amintim pe preotul Ilie Dumitrescu, cel care a refăcut biserica în secolul XX, pr. Dimitrie Ciuciu, care a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, şi pe pr. prof. Alexie Buzera, cunoscut profesor de muzică bisericească.

Gabriela Popescu