07.08.2012 – Părintele arhimandrit Ioan Inocenţiu Porumbel a plecat la Domnul

Evenimente

 
Unul dintre clericii emblematici ai Bisericii oltene, părintele arhimandrit Ioan Inocenţiu Porumbel, a plecat la Domnul în noaptea de 6/7 august 2012. Trupul său a fost depus la Mânăstirea Jitianu de lângă Craiova, slujba de prohodire urmând să aibă loc tot în acest cinstit aşezământ monahal, miercuri, 8 august, de la ora 12.00.

 
      Vrednicul preot Inocenţiu Porumbel s-a născut în anul 1931, în localitatea Măgina, judeţul Alba. A intrat ca frate la Mânăstirea Polovragi din judeţul Gorj la vârsta de numai 15 ani, la îndemnul şi recomandarea părintelui Arsenie Boca de la Mânăstirea Sâmbăta de Sus. A fost tuns în monahism la 3 noiembrie 1953, iar la 8 noiembrie acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon. Între anii 1957 – 1959 a fost stareţ al Mânăstirii Polovragi. A urmat prigoana comunistă împotriva monahilor şi monahiilor, fiind nevoit să părăsească aşezământul monahal, ajungând la Schitul „Sfântul Gheorghe – Prisaca” de lângă Craiova, iar în ultima parte a slujirii preoţeşti activând la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova.
       Trecerea părintelui arhimandrit Inocenţiu Porumbel la cele veşnice este o pierdere şi totodată un câştig pentru Biserica din Oltenia. O pierdere pentru că încă un titan al slujirii clericale ne părăseşte şi un câştig pentru că am dobândit rugător vrednic în ceruri.
       Dumnezeu să-l odihnească şi cu drepţii să-l numere întru veşnică şi fericită pomenire!
 
 

(Gheorghe Cioiu)