14.08.2012 – Mai multe biserici din Oltenia îşi sărbătoresc hramul de praznicul Adormirea Maicii Domnului

Evenimente

Foarte multe locaşuri creştin – ortodoxe din Mitropolia Olteniei sunt puse sub purtarea de grijă a Maicii Domnului şi îşi sărbătoresc la 15 august hramul, de praznicul „Adormirea Maicii Domnului”. Printre cele mai cunoscute amintim mănăstirile Polovragi, Tismana, Bistriţa, Frăsinei şi Biserica „Maica Domnului – Dudu” din Craiova.

 

 
       Aşezată într-un loc pitoresc, la poalele Munţilor Polovragi, în vecinătatea Cheilor Olteţului, Mănăstirea Polovragi este un monument istoric ce datează de peste 600 de ani (atestat în jurul anului 1505). În zi de hram, sfântul aşezământ monahal îmbracă haine de sărbătoare, bucuria hramului fiind dublată de un alt eveniment important în viaţa monahală de aici: resfinţirea bisericii mănăstirii, care va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei mitropolitane din Craiova, condus de prof. Victor Şapcă.

 
       Un alt aşezământ monahal de tradiţie care îşi sărbătoreşte hramul în această zi, considerat cel mai vechi din Ţara Românească, , este Mănăstirea Tismana, ctitoria Cuviosului Nicodim, reorganizatorul vieţii monahale pe aceste meleaguri. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi să treacă în aceste zile pragul Mănăstirii Tismana. La ceas de sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită la altarul de vară al mănăstirii de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana”, al Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin.

 
       Pe plaiuri vâlcene, două cunoscute aşezăminte monahale îşi sărbătoresc hramul de praznicul „Adormirea Maicii Domnului”. Mănăstirea Bistriţa, sfânt locaş construit între anii 1492 – 1494 de către boierii Craioveşti, care adăposteşte moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. De asemenea, Mănăstirea Frăsinei, datează din anul 1710, fiind reconstruită şi rectitorită de Sfântul Ierarh Calinic în 1893, cel care introduce aici reguli de vieţuire monahală specifice Muntelui Athos.

 
       La cei peste 400 de ani de existenţă, Biserica „Madona-Dudu” din Craiova este unul dintre cele mai importante locaşuri de cult creştin – ortodox din Cetatea Băniei, cu un important rol cultural şi filantropic în decursul secolelor. Pentru cei care au beneficiat de sprijinul acestui sfânt locaş prin acordarea de  burse şcolare şi alte forme de ajutor se numără nume cunoscute precum Constantin Brâncuşi sau Nicolae Titulescu. Numeroşi credincioşi sunt aşteptaţi în zi de hram, să participe la Sfânta Liturghie şi să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Grabnic Ascultătoarea, care se află în acest sfânt locaş.
                               (Gheorghe Cioiu)