20.08.2012 – Duminica „Datornicului nemilostiv” în Mitropolia Olteniei: Liturghii arhiereşti la Craiova, Govora şi Gorvoniţa

Relatari

 
Sute de credincioşi din Mitropolia Olteniei au participat, în cea de a XI-a Duminică de după Rusalii, a „Datornicului nemilostiv”, la Sfintele Liturghii arhiereşti oficiate în Eparhiile Craiovei, Râmnicului şi Severinului. Tot această duminică, au fost sfinţite două locaşuri de închinare, în staţiunea vâlceană Băile Govora şi localitatea mehedinţeană Gornoviţa. 
Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul parohienilor din cartierul Craiovean Pelendava. Aici IPS Părinte a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, singura cu acest hram din oraş. Vizita IPS Părinte Mitropolit vine în prelungirea unei tradiţii mai vechi de a vizita această parohie în duminica imediat următoare Praznicului Sfinţilor Brâncoveni (16 august). 
„Când suntem păcătoşi, păcatele noastre se resfrâng şi asupra familiilor noastre”
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit credincioşilor despre nemărginita iubire cu care Dumnezeu îmbrăţişează lumea, slobozind, asemenea Împăratului din Evanghelia duminicală, povara cea grea a păcatelor noastre. „Mântuitorul Hristos şi-a dat viaţa pentru noi. Pentru neamul nostru a suferit bătăi, ocară şi moarte, însă a înviat a treia zi după Scripturi ca să ne învieze şi pe noi pentru a ne face prieteni şi fii ai Părintelui Ceresc. Prin dumnezeiasca Sa jertfă ne-am putut reîntoarce la casa Tatălui nostru. Iată cum am scăpat de întuneric şi de moarte, lucru ce ni se cuvenea, mai întâi pentru greşala strămoşului nostru şi apoi pentru greşelile noastre. Până venirea Domnului în lume, întregul neam omenesc mergea la osândă în iad. Cu toate acestea, prin coborârea Domnului la iad noi am fost ridicaţi la ceruri ca să putem să ne bucurăm laolaltă cu Tatăl cel Ceresc şi cu îngerii Săi”, a spus IPS Părinte.
Exemplul datornicului nemilostiv, adus în prim plan de textul pericopei duminicale, arată milostivirea fără de margini a Domnului care îl iartă pe păcătos şi-l aşează încă odată pe cărarea mântuirii, cu condiţia de a nu mai părătui. „Iată cât de repede a iertat Dumnezeu pe cel datornic. Dacă am văzut până acum cât de mult datora acest om Împăratului său, vedem dintr-o dată milostivirea Acestuia care îi iartă tot. Cu siguranţă sluga simţea apăsarea datoriei şi de aceea credem că, atât de puternică a fost rugăciunea sa, încât a mişcat inima Stăpânului, care i-a mai dat o şansă. Trebuie să mai ştim că, pe lângă pedeapsa ce-l aştepta pe cel datorinic, ce urma să fie aruncat în temniţă, cu el trebuiau să meargă şi cei din casa lui, soţia, copii şi rudele. De aici trebuie să reţinem un lucru foarte important şi anume că, atunci când suntem păcătoşi, păcatele noastre se resfrâng şi asupra familiilor noastre. Când omul este păcătos îi datorează lui Dumnezeu nu numai ceea ce a primit de la El, ci prin lipsa sa de recunoştinţă, el face ca această datoria să crească şi să aducă asupra sa pedeapsa cuvienită”, a conchis IPS Părinte Mitropolit Irineu.

 

Sfinţire de Biserică în staţiunea vâlceană Govora
Sute de credincioşi vâlceni au luat parte la slujba de sfinţire a noii biserici cu hramul „Naşterea Maicii Domnului din parohia Băile Govora, cartierul Curături, judeţul Vâlcea. Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în sobor de preoţi şi diaconi.  
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Gherasim a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică a Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei despre Pilda datornicului nemilostiv, subliniind că „fără iubirea şi iertarea greşelilor aproapelui nostru nu putem dobândi iertare şi mântuire de la Stăpânul tuturor, Domnul nostru Iisus Hristos”. La final, cei doi arhierei râmniceni l-au felicitat pe preotul paroh Constantin Matei pentru frumoasa activitate pastorală, misionară şi administrativă desfăşurată în cadrul parohiei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe.
Piatra de temelie la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din cătunul Curături al Parohiei Băile Govora a fost pusă în anul 2002, de către IPS Gherasim, la iniţiativa preotului paroh Constantin Matei. Proiectul a fost dus la bun sfârşit cu sprijinul enoriaşilor şi al Primăriei Băile Govora, reprezentată prin primarul Mihai Mateescu.
În aceeaşi zi, în centrul staţiunii Băile Govora a avut loc slujba de sfinţire a Cruci – monument ridicată în memoria şi spre cinstirea eroilor martiri ai neamului românesc. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Gherasim împreună cu PS Părinte Emilian. După slujbă, cei doi ierarhi vâlceni au rostit câte un cuvânt dedicat momentului festiv. La sărbătoare au mai luat parte oficialităţi locale şi centrale, oameni de cultură şi numeroşi credincioşi.

 
Două biserici sfinţite în Episcopia Severinului şi Strehaiei
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a participat, alături de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episopul Caransebeşului, la slujba de sfinţire a Bisericii „Sfinţii Apostoli” din Parohia mehedinţeană Gorvoniţa. Sfânta Liturghie a fost oficiată de cei doi ierarhi, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă sfântul locaş. Cuvântul de învăţătură din timpul Sfintei Liturghii a fost rostit de PS Lucian, care a tâlcuit pilda datornicului nemilostiv ce se citeşte în cadrul Sfintei Liturghii din duminica a XI-a după Rusalii.
            Biserica din Gorvoniţa îl are ca ctitor pe Ionel Văduva – fiu al satului, care a primit un hrisov de recunoştinţă din partea Episcopiei Severinului şi Strehaiei. De asemenea, Georgică Cornu, care a ajutat la ridicarea sfântului locaş a primit aceeaşi distincţie, iar pentru osteneala depusă la ridicarea acestui sfânt locaş preotul paroh Vasile Stoican a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor.
Din partea parohiei cei doi ierarhi au primit în dar două bastoane arhiereşti.
            Sâmbătă, 18 august, Biserica „Sfântul Leontie de la Rădăuţi” din satul Negruşa, filie a Parohiei Cireşu, judeţul Mehedinţi, a fost sfinţită de PS Părinte Nicodim.Mult aşteptatul eveniment s-a materializat prin osteneala preotului paroh Dănuț Nicolae Gigină, care, împreună cu autorităţile locale şi cu credincioşii, au realizat aici lucrări ample, în 6 ani înălţând lăcaşul de cult din temelie.

 

(Pr. Viorel Vlăducu,

Arhid. Ioan Liviu Găman,

Diac. Ioniţă Apostolache)