22.08.2012 – Moment aniversar la Seminarul Teologic din Craiova: Promoţia 37, la două decenii de la absolvire

Evenimente

 
Absolvenţii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, promoţia 37, s-au reunit marţi, 21 august, pentru aniversarea a 20 de ani de la terminarea studiilor liceale. Alături de foştii absolvenţi au participat şi părinţii profesori din perioada seminarului.

 
       Împlinirea a două decenii de la absolvirea Seminarului Teologic de la Coşuna a rămas memorabilă pentru membrii celei de a 37 – a promoţii de absolvenţi. Emoţia momentului au fost completată cu depănarea amintirilor desprinse de pe băncile şcolii. La început, preoţii absolvenţi, alături de părinţii profesori, au oficiat o slujbă de Te Deum şi o rugăciune de pomenire a celor chemaţi la Domnul.

 
                             „Au rămas copiii noştri de odinioară”
 
       „În această săptămână a avut loc întâlnirea unei serii de elevi care a absolvit Seminarul Teologic în anul 1992, elevi care în prezent sunt preoţi slujitori lui Dumnezeu. Dintre elevii absolvenţi, doi au trecut pragul acestei vieţi, astfel că am săvârşit o slujbă de Te Deum şi rugăciune de pomenire a celor adormiţi. Ne bucurăm şi îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să organizăm această reuniune, pentru a ne aminti de momentele frumoase pe care le-am trăit la seminar”, a precizat pr. prof. univ. dr. Ştefan Resceanu, fost director al Seminarului Teologic. Părintele profesor a mai amintit de ascultarea de care dădeau dovadă foştii seminarişti în perioada anilor de studiu. „Fără a face o comparaţie, generaţiile de elevi din perioada când am fost director al Seminarului erau foarte ascultători, solidari cu problemele şi muncile din gospodăria şcolii. La vremea aceea, Seminarul avea o gospodărie, întrucât avea nevoie să se autoîntreţină. Acest aspect a fost foarte bine înţeles de preoţii şi profesorii de acum care primeau cu bucurie fiecare solicitare. Şi astăzi, deşi unii dintre ei au părul încărunţit de trecerea vremii, au rămas copiii noştri de odinioară şi ne bucurăm că stăm din nou aici, împreună”, a adăugat părintele profesor Ştefan Resceanu.
 
                                    „Aici am format o adevărată familie”
 
       Cei prezenţi la întâlnire au mărturisit că în Seminarul Teologic de la Mofleni au petrecut momente de neuitat, au legat prietenii puternice care sunt statornice şi astăzi. „Aici am format o adevărată familie. Am rămas şi astăzi foarte uniţi, întrucât ne-a legat ambiţia de a învăţa şi de a face ceva în viaţă. Mulţumim lui Dumnezeu pentru că a binecuvântat să slujim la Altarul Bisericii şi domnilor profesori pentru că ne-au susţinut şi că, pe lângă învăţătura teologică pe care ne-au transmis-o, au fost şi rămân în continuare pentru noi adevărate exemple de moralitate”, a subliniat preotul Ion Cârstea, de la Parohia „Valea lui Enache”, localitatea Băiculeşti, judeţul Argeş.
       „Emoţiile de astăzi sunt foarte mari pentru că noi, în acest loc, rămânem în continuare elevi şi de câte ori ne întâlnim cu profesorii noştri de odinioară, ne socotim ucenici ai lor. Socotim că fiecare clipă a trecut cu folos, fiind rânduită de Dumnezeu pentru mântuirea noastră şi a credincioşilor pe care, iată, astăzi îi păstorim. De aici, de sub straşina Seminarului de la Craiova, au ieşit întotdeauna oemeni pregătiţi pentru pastoraţie şi de aceea mă consider mândru că am terminat această şcoală”, a adăugat părintele Ion Ciobotea Ion, protopop la Protoieria Adjud şi preot slujitor în Parohia Rugineşti II, judeţul Vrancea.
 

(Gabriela Popescu)