01.09.2012 – Dezbatere pe tema „Incluziunea socială a persoanelor fără adăpost”, la Centrul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Craiova

Evenimente
Centrul Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost „Sfântul Vasile cel Mare” din Craiova, administrat în baza unui parteneriat de către Arhiepiscopia Craiovei prin Asociaţia Vasiliada şi Consiliul Local al municipiului Craiova, a găzduit vineri, 31 august, o dezbatere pe tema „Incluziunea socială a persoanelor fără adăpost”. Evenimentul, desfăşurat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a reunit reprezentanţi ai centrelor sociale ale Asociaţiei Vasiliada şi ai autorităţilor publice locale.

Persoane fără adăpost, găzduite şi consiliate profesional

Întrunirea a urmărit să ofere participanţilor posibilitatea de a cunoaşte prevederile Legii 34/1998, prin care Ministerul Muncii oferă subvenţiii organizatiilor neguvernamentale care prestează servicii de asistenta socială în sprijinul persoanelor defavorizate, de a face schimb de experienţă cu specialişti în domeniul incluziunii sociale a persoanelor vulnerabile şi de a creşte gradul de conştientizare a situaţiei în care se află aceste persoane şi a necesităţii protejării lor. Din discuţiile purtate a reieşit că, din luna mai a anului 2009, când a fost dat în folosinţă, Centrul social ”Sfântul Vasile cel Mare” a găzduit un număr de 207 persoane fără adăpost. De la începutul anului 2012, 84 de persoane au beneficiat de mai multe servicii sociale, printre care găzduire, servirea mesei, îngrijire, asistenţă medicală, consiliere profesională şi consiliere socială. Pentru un număr de 20 de persoane s-a oferit acompaniere în vederea obţinerii unor documente de identitate şi de stare civilă, 25 de persoane au beneficiat de sprijin în vederea completării unor cereri, 15 persoane au beneficiat de acompaniere în vederea obţinerii unor documente medicale, 20 de persoane au beneficiat de consiliere profesională, alte 20 de mediere în vederea obţinerii unui loc de muncă, 8 persoane au fost reintegrate pe piaţa muncii iar 3 tineri au fost reintegraţi în sistemul educaţional.
„În cadrul Centrului avem o echipă pluridisciplinară care se ocupă de reintegrarea socio – profesională a acestor persoane, de găsirea unui loc de muncă, de rezolvarea problemelor sociale şi psihologice ale acestora, iar întreaga echipă contribuie la combaterea fenomenului de excludere socială prin acţiunile de reintegrare socio- profesională”, a precizat părintele diacon Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului social „Sfântul Vasile cel Mare”.

Bunul Dumnezeu este alături de noi în orice moment al vieţii”

Părintele diacon a explicat că principalul serviciu adus acestor persoane îl reprezintă consilierea spirituală. În acest sens, părinţii slujitori îi vizitează frecvent pentru a le vorbi despre învăţăturile creştine, despre Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a le asculta suferinţele şi a-i povăţui. „La întâlnirile pe care le avem cu beneficiarii Centrului nostru dezbatem pericopa evanghelică din duminica săptămânii în curs, încercăm să îi deprindem cu morala creştină, să le arătăm calea şi modelul care trebuiesc urmate pentru a depăşi situaţiile de criză, pentru a căpăta încredere în primul rând în Dumnezeu şi apoi în ei înşişi, că pot ieşi din situaţia grea şi că se pot reabilita social. Le spunem de fiecare dată că Bunul Dumnezeu este alături de noi în orice moment al vieţii, că trebuie să ne rugăm la El cu credinţă şi la fiecare sărbătoare trebuie să mergem în Casa Sa, la Sfânta Biserică”, a subliniat părintele diacon Sorin Pârvănescu.

(Gabriela Popescu)