Câteva sute de credincioşi au luat parte, în cea de a XIII-a Duminică de după Rusalii, la Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova”. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, cel mai vechi locaş de închinare din Cetatea Băniei, şi-a deschis larg porţile duminică, 2 septembrie, pentru credincioşii craioveni care au venit aici la rugăciune. Bucuria lor a fost împlinită prin cuvântul de învăţătură al IPS Părinte Mitropolit Irineu care a explicat „Pilda lucrătorilor celor răi”, subiectul pericopei duminicale (de la Matei 21, 33-44). Analizând comparativ învăţăturile desprinse din Cartea Facerii şi „Pilda lucrătorilor celor răi”, IPS Părinte Mitropolit a subliniat superioritatea „viţei de vie” faţă de darurile moştenite la creaţie, ea închipuind Jertfa de pe Cruce a Domnului Hristos, săvârşită spre izbăvirea întregului neam omenesc. „Tot ceea ce a făcut Dumnezeu este pus la dispoziţia noastră şi de la unii la alţii transmitem această moştenire prin legea naturală sădită de la început în firea noastră. Prin porunca pe care Dumnezeu a dat-o celor dintâi oameni, să se nască, să crească şi să moştenească pământul, nu înseamnă că Tatăl cel Ceresc S-a exclus pe Sine, ci a arătat că toate cele create sunt în legătură cu El. Din acest lucru rezultă că suntem fiinţe relative, neputând face nimic fără Dumnezeu şi fără moştenirea pe care ne-a lăsat-o. Toate acestea nu înseamnă decât lucrarea lui Dumnezeu în propria Sa creaţie şi în viaţa noastră. Dacă în Cartea Facerii se vorbeşte despre toate cele făcute de Creatorul în lumea aceasta, în parabola de astăzi aflăm despre «viţa de vie», care are aproape aceleaşi calităţi cu pământul pe care Dumnezeu l-a făcut spre a da roade bogate oamenilor. Mai mult decât atât, «viţa de vie» completează şi desăvârşeşte cele menţionate în Cartea Facerii, aici fiind vorba de Jertfa Domnului nostru Iisus Hristos care a venit în lume să mântuiască întregul neam omenesc”, a spus IPS Părinte Mitropolit.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihai Croitoru a primit Taina Preoţiei pe seama Parohiei cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Filiaşi, judeţul Dolj. La plecare, credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi de IPS Părinte Mitropolit.
Catedrala „Sfântul Dimitrie”, scurt istoric
Construită în stil bizantin, Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” este una dintre cele mai frumoase şi mai vechi locaşuri de închinare din municipiul Craiova. Păreri neconfirmate documentar plasează existenţa ei în vremea fraţilor Petru şi Asan (secolul al XII-lea – 1185), a lui Ioan al Cumanilor (1230) sau chiar în timpul marelui domnitor Mircea cel Bătrân. Având în vedere că i se mai zice şi „Băneasa”, epitet folosit târziu (secolele XVIII-XIX), s-a crezut că, de fapt, ctitorii ei trebuie să fi fost boierii craioveşti, bani ai Olteniei. A făcut parte din sistemul de apărare al oraşului Craiova. S-a numit „Domnească” pentru că din neamul craioveştilor, ctitorii ei, s-au tras câţiva domni ai Ţării Româneşti: Neagoe Basarab (1512-1521), Matei Basarab (1633-1654) şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714). După părerea marelui istoric Nicolae Iorga, pe lângă biserica „Sfântul Dumitru” din Craiova a funcţionat cea mai veche şcoală de preoţi şi dascăli din Oltenia. Din anul 1939, Biserica „Sfântul Dumitru” din Craiova devine Catedrala mitropolitană a Olteniei.