15.09.2012 – Sărbătoarea Sfintei Cruci în Cetatea Băniei: Liturghie arhierească în cartierul craiovean Rovine

Relatari

 
Biserica Parohiei „Ziua Crucii” din cartierul craiovean Rovine, Protoieria Craiova Nord, şi-a sărbătorit hramul vineri, 14 septembrie, de praznicul „Înălţarea Sfintei Cruci”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

 
       Câteva sute de credincioşi din mai multe cartiere ale municipiului Craiova au venit la rugăciune în Biserica „Ziua Crucii” din cartierul Rovine. La ceas de aleasă sărbătoare, IPS Părinte Irineu a poposit în mijlocul credincioşilor, slujind Sfânta Liturghie şi aşezând în inima celor prezenţi cuvânt de învăţătură şi mângâiere duhovnicească. „Prăznuirea de astăzi este cunoscută în calendarul nostru sub numele de Înălţarea Sfintei Cruci. Este o cinstire pe care o facem în fiecare duminică, în fiecare sărbătoare, la fiecare slujbă. De fiecare dată când ne facem semnul Sfintei Cruci, lăudăm şi preamărim pe Cel ce S-a răstignit pentru mântuirea noastră. Iată de ce spunem că ne închinăm Crucii Domnului şi Sfântă Învierea Lui o lăudăm şi o cinstim. După Răstignire, Sfânta Cruce a devenit pom al vieţii, rodul ei fiind Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel care adapă şi hrăneşte întreaga făptură. De aceea credem că Sfânta Cruce ne-a fost dată, laolaltă cu Rodul ei, spre împărtăşire, spre hrană şi spre viaţa veşnică”, a spus Mitropolitul Olteniei.
 
                                    Bucurie şi rugăciune în „Ziua Crucii”
 
       Credincioşii care au luat parte la Sfânta Liturghie au trăit din plin bucuria evenimentului, înălţând rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite. „În fiecare an, noi, credincioşii acestei parohii, cinstim acest mare praznic, adunaţi în Sfânta Biserică, la Sfânta Liturghie. Ne bucurăm pentru prezenţa IPS Părinte Mitropolit în mijlocul nostru şi-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască sănătate să ne păstorească mulţi ani de acum în colo”, a spus Mariana Chioralia, enoriaşă a Parohiei „Ziua Crucii”.
            „Am aşteptat cu multă emoţie acest eveniment, ca de altfel în fiecare an. Bucuria noastră a fost sporită de prezenţa IPS Părinte Mitropolit Irineu care ne-a binecuvântat şi s-a rugat pentru noi toţi. Sunt sigur că toate gândurile de bine pe care IPS Părinte le-a pus în rugăciunile de astăzi vor fi ascultate de Dumnezeu, spre folosul şi mântuirea credincioşilor noştri”, a mărturisit preotul Titu Manasia, parohul Bisericii „Ziua Crucii” din Craiova.
În cadrul Sfintel Liturghii, diaconul Dumitru Biţă a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Parohia Horezu – Poienari, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, iar tânărul teoog Alexandru Hobeanu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Bodăieşti, Protoieria Craiova Nord.
Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” din Craiova este una dintre puţinele locaşuri de cult ridicate în timpul regimului comunist. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat în perioada 1956 – 1963, slujba de sfinţire fiind săvârşită la 25 august 1963, de către mitropolitul Firmilian, al Olteniei. Ultimile reparaţii au fost finalizate în anul 1986, atunci când sfântul locaş a fost resfinţit de IPS mitropolit Nestor Vornicescu. Astăzi, cei doi preoţi slujitori, Titu Manasia, parohul bisericii şi Ion Bîrnea, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, au finalizat gardul principal.

(Diac. Ioniţă Apostolache, Gabriela Popescu)