18.09.2012 – Eveniment academic închinat Sfântului Împărat Constantin cel Mare: Simpozion naţional de istorie la Tismana

Evenimente

 
Profesori de marcă, cercetători şi istorici din întreaga ţară s-au întrunit la Mănăstirea Tismana, în judeţul Gorj, pentru a lua parte la lucrările simpozionului dedicat împlinirii a „1700 de ani de la Edictul de la Mediolanum”. Evenimentul a fost deschis oficial luni, 17 septembrie, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. 
       Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul viitor, 2013, a fost decretat în mod oficial ca „An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena”. În acest sens au fost programate mai multe evenimente cultural-academice, menite să pună în valoare viaţa şi rolul pe care cei doi mari sfinţi l-au avut în istoria creştinismului. Sub acest consens, numeroşi istorici şi cercetători de la mai multe centre universitare din ţară se întrunesc la Mănăstirea Tismana, în zilele de 17-19 septembrie, cu ocazia unui simpozion dedicat împlinirii a „1700 de ani de la decretarea Edictului de pace de la Mediolanum”. Evenimentul este organizat de membrii „Comisiei Române de istorie şi studiu al creştinismului”, aflată sub coordonarea directă a Patriarhiei Române. Partener şi colaborator în acest demers este Arhiepiscopia Craiovei.
 
               „Pentru Oltenia, Sfântul Constantin reprezintă ceva cu totul special”
 
       În cadrul deschiderii oficiale a lucrărilor, în mijlocul participanţilor a fost prezent IPS Părinte Mitropolit Irineu care a adresat un cuvânt de binecuvântare. Mitropolitul Olteniei a subliniat importanţa temei propusă spre dezbatere pentru actualitatea vremurilor noastre. De asemenea, prof. acad. univ. dr. Emilian Popescu, coordonatorul activităţii şi preşedintele Comisiei de Istorie, a vorbit despre importanţa temei alese şi le-a mulţumit celor prezenţi pentru participare şi implicare. „Anul acesta, la data de 28 octombrie, comemorăm 1700 de ani de când Sfântul Împărat Constantin cel Mare, în urma unei minunate vedenii, a cerut ajutorul Domnului, biruindu-l în luptă pe rivalul său Maxenţiu. Din punct de vedere istoric există mai multe indicii care justifică această minune. Împăratul Constantin luase contact cu monoteismul din convingerile tatălui său, împăratul Constanţiu care era adorator al unui singur dumnezeu. Prin Edictul de la Mediolanul, din 313, Sfântul Constantin a oferit Bisericii dreptul de liberă manifestare. Biserica noastră, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh, a luat iniţiativa de a marca aceste evenimente prin activităţi, simpozioane şi comunicări ştiinţifice. Pentru Oltenia, Sfântul Constantin reprezintă ceva cu totul special. Născut în părţile Serbiei de astăzi, în vechea citadelă Naisus, el a iubit aceste teritorii, reuşind să le recucerească din lumea barbară şi să le ofere o Biserică Creştină liberă”, a spus prof. Popescu.
            Pe parcursul celor trei zile ale întâlnirii sunt prezentate referate, semnate de profesori, istorici şi cercetători de renume din ţară. Între aceştia îi amintim pe: pr. prof. univ. dr. Emanuel Băbuş – de la Facultatea de Teologie „Iustin Patriarhul” din Bucureşti, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr – cadru didactic la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, prof. dr. Alexandru Barnea, prof. univ. dr. Doina Benea –Universitatea de Vest din Timişoara, etc.
            Miercuri, 19 septembrie, în ultima zi a întâlnirii, participanţii vor vizita situl de la Sucidava, din judeţul Olt. Aici se vor purta discuţii în legătură cu prezenţa şi legătura Sfântului Constantin cel Mare cu această zonă a ţării noastre.
 

(Diac. Ioniţă Apostolache)