24.09.2012 – Activităţi liturgice şi culturale în Mitropolia Olteniei: Resfinţiri de biserici la Isvarna şi Cocorăşti

SfintiriÎn cea de a XVIII-a Duminică de după Rusalii, închinată de Biserica noastră „Pescuirii minunate”, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a oficiat slujba de resfinţire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea gorjeană Isvarna. În Arhiepiscopia Râmnicului au continuat manifestările aniversare, închinate Sfântului Antim Ivireanul.

Credincioşii din Parohia Pocruia, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj, au participat în număr mare la slujba de resfinţire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din filia Isvarna. În mijlocul lor a fost prezent IPS Părinte Mitropolit Irineu care a oficiat slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie.
Apostoli s-au împărtăşit de cuvintele Mântuitorului ca la o Sfântă Liturghie”
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre învăţăturile deprinse din pericopa evanghelică duminicală, ce a avut ca temă „Pescuirea minunată”. „Din Sfânta Evanghelie de astăzi înţelegem, în primul rând, că Domnul Hristos este permanent prezent în viaţa noastră. El Însuşi ne-a spus aceste cuvine, zicând: «Iată Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor». A fost alături de Apostoli, chiar şi atunci când, fiind pe mare noaptea, nu au reuşit să prindă nimic în mrejele lor. Pentru ca cererea şi credinţa lor să fie întărită, Domnul li s-a aratat dimineaţa, dar nu înainte de a-i învăţa cuvântul Său. Apostolii au participat la această împărtăşire a Cuvintelor Dumnezeieşti ca la o Sfântă Liturghie, punând la inimă cele spuse de Mântuitorul. În final, ei au fost îndemnaţi să arunce mreaja în apă. Evident că învăţătura primită încă nu odrăslise deplin în inimile lor, însă, la porunca Mântuitorului, ei mai aruncă odată mreaja şi pescuirea lor aduce în chip muninat roade neaşteptate. Având în minte această minune, trebuie să luăm aminte şi să credem că învăţăturile Domnului sunt lucrătoare şi dătătoare de mult folos în viaţa noastră. Ori de câte ori ascultăm cuvântul lui Dumnezeu şi-l împlinim, nu numai că viaţa noastră rodeşte în pace, linişte şi prosperitate, ci sufletele noastre dobândesc răplată mare pentru a merge drept pe cărarea mântuirii. Prin urmare, Cuvântul lui Dumnezeu este sămânţa pe care Semănătorul a aruncat-o în inima noastră pentru rodi în virtute şi fapte bune”.
Pentru efortul deosebit depus în restaurarea sfântului locaş, mai multe persoane, în frunte cu preotul paroh Vasile Gheorghe Popescu, a primit gramate de mulţumire şi apreciere din partea Mitropoliei Olteniei. În numărul locaşurilor de închinare ridicate şi restaurare de cucernicul preot, biserica filiei Izvarna se înscrie pe locul cinci.
Sfântul locaş de la Isvarna a fost ridicat în timpul episcopului Atanasie Mironescu al Râmnicului – Noului Severin, pe locul unei bisericuţe din lem. Slujba de sfinţire a avut loc la data de 30 octombrie 1899.

Locaş de cult închinat Sfântului Antim Ivireanul, la Râmnic

În după-amiaza zilei de duminică, 23 septembrie, de la ora 17,00, Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Episcop vicar Emilian Lovişteanul au aşezat piatra de temelie pentru Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, în cartierul Traian, din municipiul Râmnicu Vâlcea. Viitorul locaş de închinare este primul din Arhiepiscopia Râmnicului închinat Mitropolitului Martir, fost Episcop de Râmnic între anii 1705 – 1708.
După slujba religioasă, cei doi arhierei râmniceni au rostit câte un cuvânt de învăţătură în care au arătat necesitatea construirii acestei biserici în Râmnicu Vâlcea şi l-au rugat pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul să mijlocească la Bunul Dumnezeu, pentru ca sfântul locaş să fie adus cât mai curând la bun sfârşit şi târnosit. De asemenea, preotul paroh Vasile Simion le-a mulţumit părinţilor ierarhi pentru sprijinul şi binecuvântarea adusă credincioşilor acestei nou înfiinţate parohii, prin această vizită pastoral-misionară.
Evenimentul se înscrie în seria celei de-a XIV-a ediţii a manifestărilor religioase şi culturale dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului. Terenul pentru construcţia noii biserici a fost pus la dispoziţia Arhiepiscopiei Râmnicului de către Primăria Râmnicului, prin bunăvoinţa Consiliului local al municipiului Râmnicu Vâlcea, prin transmitere în folosinţă cu titlu gratuit pe toată durata existenţei construcţiei.

Triptic de cultură şi spiritualitate închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni

În zilele de 21 şi 22 septembrie, Mănăstirea Hurezi, din Arhiepiscopia Râmnicului, a găzduit Tripticul spiritual-cultural închinat „Sfinţilor Martiri Brâncoveni”. Evenimentul a fost organizat împreună cu Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani”, sub patronajul IPS Părinte Mitropolit Irineu, sub coordonarea PS Părinte Emilian Lovişteanul şi a d-lui Dinu Săraru, preşedinţele fundaţiei sus amintite. Între participanţii la simpozion s-au numărat: IPS Părinte Gherasim, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, academicienii Dan Berindei şi Răzvan Teodorescu, Florin Rotaru, Directorul Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, Ioan Scurtu, Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România şi Preşedinte al Secţiei de Științe Istorice şi Arheologice a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Arhim. Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Arhiepiscopia Râmnicului, etc.
Manifestările au continuat prin Concertul de muzică bizantină susţinut de Corala „Sfântul Grigorie Decapolitul” a Mănăstirii Bistriţa şi de Coralele „Ioan Zmeu Protopsaltul” şi „Iosif Naniescu”, ale Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Sâmbără seara a avut loc Colajul teatral-filmic „Brâncoveanu”.


Resfinţire de biserică la Cocorăştii Oltului
În Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, Preasfințitul Părinte Episcop Sebastian a săvârșit slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Cocorăști, judeţul Olt. La final, Preasfinţitul Părinte a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit evanghelia zilei.
Pentru efortul depus la restaurarea sfântului locaş, preotul paroh Toma Petre a primit rangul de iconom. De asemenea, a fost acordată Distincţia de Vrednicie” credincioşilor: Iulian Preda, primarul localităţii, Adriana Oros, Constantin Drăgan, Ion Niţu, Severică Mitrache şi Valeriu Cazan.

(Pr. Lucian Ducă, Arhid. Ioan Liviu Găman, Diac. Ioniţă Apostolache)