Studenţii Facultăţii de Teologie din Craiova au luat parte la festivitatea de deschidere a noului an universitar, 2012-2013. În mijlocul lor a fost prezent Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care i-a binecuvântat şi le-a rostit cuvânt de învăţătură.
Anul universitar 2012-2013 a început pentru studenţii craioveni prin tradiţionala festivitate de deschidere, organizată în incinta universităţilor din Cetatea Băniei. Ca de fiecare dată, evenimentul a fost precedat cu o întrunire solemnă a cadrelor didactice şi delegaţilor din partea autorităţilor locale şi centrale, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova. În deschidere, un sobor de preoţi profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova au oficiat o slujba de Te Deum. A şirul alocuţiunilor, rostite de oficialităţile învitate la eveniment. Ceremonia universitară a luat sfârşit printr-un concert susţinut în holul instituţiei de Corala Teatrului Liric „Elena Teodorinii” din Craiova.
„În misiunea noastră comunicarea este cea mai importantă”
Pentru studenţii teologi începutul de an universitar a fost marcat de întrevederea cu IPS Părinte Irineu, Decanul Facultăţii de Teologie, Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei. Adunaţi în sala de curs 502, tinerii teologi au primit binecuvântarea şi povaţa arhierească a Mitropolitului Olteniei, care le-a vorbit despre importanţa şi rolul pe care îl au în sânul Bisericii Ortodoxe şi în dezvoltarea învăţământului teologic. „Trebuie să ne pregătim prin inteligenţa dată de Dumnezeu şi să ne silim prin nevoinţa de a învăţa spre a înălţa spiritul nostru dincolo de materialitatea lumii acesteia. Prin teologie noi nu facem decât să ne educăm pentru a deveni oameni într-o societate în derivă. Cârmaciul şi Cârma corăbiei noastre este Mântuitorul Iisus Hristos. În misiunea noastră comunicarea este cea mai importantă. Ea stabileşte legătura permenentă dintre noi ca persoane responsabile, create după chipul lui Dumnezeu. Legătura aceasta trebuie să existe permanent în inimile noastre, pentru că ea ne poartă dincolo de materie şi ne înalţă la cele de sus, aşa cum spune îndemnul de la Sfânta Liturghie «Sus să avem inimile!»”.
În continuare, IPS Părinte Mitropolit i-a îndemnat pe studenţii teologi să stăruie în învăţătură, pentru a deveni „lumină celorlalţi”. „Trebuie să aveţi dorinţa, ca prin învăţătură, să ajungeţi la culmile cele mai înalte ale spiritualităţii şi ale desăvârşirii creştine. În acest demers trebuie să daţi dovadă de multă corectitudine, de atenţie şi responsabilitate. Nu lăsaţi lucrurile de pe o zi pe alta, ci întotdeauna faceţi în aşa fel încât să vă rămână foarte puţine lucruri de rezolvat pentru ziua de mâine, care are lucrurile ei şi responsabilităţile ei!”, a conchis IPS Irineu. La final, Părintele Mitropolit i-a anunţat pe studenţi că sâmbătă, 6 octombrie, va avea loc inaugurarea noului sediu al Facultăţii de Teologie din Craiova.
Cunoaşterea lui Dumnezeu – „act de cunoaştere personală”
„La pragul cărţilor deschise”, preoţii profesori, ostenitori la catedrele facultăţii, au fost alături de studenţii lor, adresându-le îndemnuri şi încurajări spre spor la învăţătură. „Bucuria începutului de an este ancorată pe dorinţa noastră de a ne angaja într-un proces de cercetare şi de lucru duhovnicesc, pentru că acesta asigură finalitatea actului de educaţie în perspectiva teologică. De aceea, rugămintea noastră este ca studenţii noştri să caute experienţa lucrului descoperit în carte şi bucuria de a avea cunoştinţele şi cunoaşterea lui Dumnezeu, ca act de cunoaştere personală. Le dorim de asemenea, ca la acest nou început să caute mai întâi comuniunea cu Dumnezeu, care este de altfel finalitatea tuturor demersurilor noastre”, a mărturisit preotul lect. univ. dr. Adrian Ivan, titularul catedrei de Catehitică – Omiletică din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova.
La acest început de an, Facultatea de Teologie din Craiova are, pe lângă specializările de Doctroat, Masterat şi Telogie-Pastorală (licenţă) şi o nouă secţie, Arta Sacră.
Diac. Ioniţă Apostolache