01.10.2012 – Muzeul Crucilor, inaugurat în Măceşul Gorjului

Evenimente

 
Autoritățile județene din Gorj și conducerea Primăriei Târgu Cărbunești au inaugurat săptămâna trecută Muzeul Crucilor din satul Măceșu, localitate situată în apropierea orașului Târgu Cărbunești. Zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului, au fost aduse în curtea fostei şcoli din Măceşu pentru a încânta privirile tuturor celor care vor trece pragul acestui muzeu, poate unic în lume.

 

 
                                Gorjenii, „oameni ospitalieri şi de suflet”
       „Aici, la Măceșu, vrem să facem pe viitor un adevărat complex muzeal. Acum s-a lucrat doar la partea exterioară. Este doar începutul unui proiect. Cu ajutorul autorităților locale și județene vom amenaja corespunzător și clădirea vechii școli și vom face aici un muzeu. Mai mult decât atât, intenţionăm ca anul următor, alături de Palatul Copiilor, noi cei de la Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale să instituim şi o tabără pentru copii pentru iniţiere în pictură icoană, astfel încât tot ce se va realiza să intre în patrimoniul acestui muzeu. Localitatea va câştiga enorm de pe urma acestui muzeu”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. Prezent la eveniment, Ion Călinoiu, Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a spus: „Ce are mai important judeţul Gorj: o bogăţie istorică, o bogăţie a tradiţiilor, o bogăţie a valorilor şi personalităţilor din Gorj. Putem să avem fruntea sus tot timpul că Gorjul este unul din judeţele cele mai bogate, cele mai frumoase şi se bazează pe oameni ospitalieri şi de suflet”.

 

 
                                 Crucea, legătura dintre două lumi
       Cornel Bălosu, directorul Muzeului etnografic din Craiova, a fost unul dintre invitații la inaugurarea muzeului. „Crucea este o formă de manifestare a ritualului înmormântării care, cel puţin la nivel popular, este unul de excepţie, unul care impresionează întreaga lume prin coerenţa şi prin nuanţele lui şi prin semnificaţiile lui. Crucea face legătura de fapt între lumi, de aceea nu întâmplător crucile cele mai frecvente în Gorj sunt cele suliţă şi cele cu pasărea ca detaliu. De asemenea, tipologia tematică a troiţelor este şi ea excepţională. Ceea ce vreau să vă spun este că în general crucea este mijlocitoare între om şi Dumnezeu, tocmai pentru că înlesneşte echilibrul între lumi. Acest echilibru este esenţial pentru comunitatea ţărănească”, a declarat directorul Muzeului etnografic din Craiova.
 
                                        Cruce de 130 de ani
       Cea mai veche cruce din cadrul Muzeului este o troiță adusă din localitatea gorjeană Vladimir. „Are 130 de ani și ne-a fost dăruită prin mijlocirea părintelui Cărăvan de la Vladimir. De asemenea, troița de la intrarea în Muzeul Crucilor are peste 80 de ani. Avem aici foarte multe cruci valoroase, vechi de ani de zile, obiecte de cult foarte valoroase. Vom mai aduce și alte asemenea minunății, încă nu am terminat de scanat județul! Oricum, Muzeul este unic în România și chiar și în Europa”, a afirmat Pompiliu Ciolacu, inițiatorul proiectului de la Măceșu.

Maria Țicleanu