02.10.2012 – Case pentru familii cu venituri reduse la Preajba, lângă Craiova

Evenimente

 
Asociaţia Habitat for Humanity, filiala Craiova, a organizat luni, 1 octombrie, cu prilejul Săptămânii Voluntariatului, un moment festiv în localitatea Preajba – judeţul Dolj, unde sunt în construcţie cinci case pentru oameni nevoiaşi, altele trei fiind deja finalizate. Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, derulat cu sprijinul Fundaţiei  Vodafone, Companiei Europharm şi a altor sponsori, şi se adresează familiilor cu posibilităţi financiare reduse, care nu-şi pot achiziţiona o locuinţă şi care nu-şi pot permite să facă un împrumut la bancă, în acest scop. La eveniment au fost prezenţi Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi Ion Prioteasa, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

 
 
                                           Casă nouă, de sărbători
 
       „În această săptămână, 300 de voluntari de la Fundaţia Vodafone România şi Europharm se vor implica în acest proiect, ne vor da o mână de ajutor pentru ridicarea acestor locuinţe. Familiile care urmează să se mute aici au fost deja selectate şi sperăm ca până până vineri, stadiul acestor case să fie deja înaintat. Este un eveniment social, filantropic, ce reuneşte foarte multe persoane din mediul economic şi bisericesc, oameni dornici să facă bine, să îi ajute pe semenii lor aflaţi  în nevoie. De Crăciun, aceste familii se vor putea muta în noile case”, a afirmat părintele profesor Gheorghe Zamfir, preşedintele Asociaţiei Habitat for Humanity, filiala Craiova.
       Pentru a beneficia de aceste locuinţe, familiile selectate nu trebuie să plătească dobânzi, nici avans, ci să îndeplinească anumite condiţii: să nu deţină o locuinţă personală, să accepte să lucreze ca voluntar pentru construcţia casei care i se va încredinţa la Preajba şi să aibă posibilitatea, ca, timp de 20 de ani, să achite contravaloarea acesteia, care nu depăşeşte suma de 26.000 de euro. „Este un proiect de suflet, făcut de oameni cu un suflet extraordinar de mare. Sunt foarte bucuros că în comuna pe care o conduc se întâmplă această acţiune, şi pe această cale ţin să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui deziderat”, a spus Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare, de care aparţine localitatea Preajba.
       Ramona Pavel, din Craiova, este una din beneficiarele acestui proiect. Tânăra care urmează să se mute într-una din aceste case mărturiseşte că nu-şi putea permite să cumpere o locuinţă, pentru familia ei. „Stăteam cu soţul, copiii şi părinţii în două camere şi, peste puţin timp, eram nevoiţi să locuim şase persoane în aceste două încăperi. Era foarte greu. Fără acest ajutor nu ne-am fi putut descurca”, a spus tânăra.
 

                                    (Gabriela Popescu)