08.10.2012 – Evenimentele aniversare dedicate teologiei universitare din Craiova, la final: Şase ierarhi au liturghisit la Smadovicioara

Relatari

 
Evenimentele dedicate aniversării a două decenii de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie din Craiova s-au încheiat duminică, 7 octombrie, prin resfinţirea Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din localitatea doljeană Smadovicioara. Tot în această zi, Catedrala mitropolitană din Craiova i-a prăznuit pe Sfinţii Serghie şi Vah, ale căror sfinte moaşte se află aşezate aici spre cinstire şi închinare.
 
       Timp de două zile, 6 şi 7 octombrie, credincioşii din Arhiepiscopia Craiovei au cinstit în chip deosebit împlinirea a două decenii de învăţământ teologic universitar în Cetatea Băniei. Bucuria lor a fost împărtăşită de numeroşi invitaţi de marcă, din ţară şi străinătate, care au luat parte la activităţile dedicate acestui eveniment.

 

 
                                         Liturghie arhierească la Smadovicioara 
       În cea de a doua zi a manifestărilor, duminică, 7 octombrie, oaspeţii, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, s-au deplasat în localitatea doljeană Smadovicioara, din comuna Secu, Protoieria Craiova Nord, pentru a lua parte la slujba de resfinţire a Bisericii „Sfinţii Împăraţi”. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă, amenajată în faţa sfântului locaş. Alături de IPS Părinte Irineu, gazda evenimentului, au slujit: Înalt Preasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.
       După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Laurenţiu a rostit un cuvânt de învăţătură pe tema pericopei evanghelice duminicale, închinate minunii „Învierii fiului văduvei din Nain”. În acest context, Mitropolitul Ardealului a arătat că „Hristos Domnul cheamă la înviere, nu numai pe tânărul văduvei, ci întregul neam omenesc care zăcea în păcat şi era cuprins de moarte”. La finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a mulţumit arhiereilor prezenţi pentru împreună slujire şi i-a felicitat pe cei care s-au ostenit cu ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului locaş de închinare.

 
 
                                   Praznicul Sfinţilor Serghie şi Vah, la Craiova 
       La Craiova, Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” i-a sărbătorit pe Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah, prăznuiţi în fiecare an la 7 octombrie. Moaştele lor sunt aşezate la închinare în sfântul locaş, alături de cele ale Sfântului Ierarh Nifon şi Sfintei Muceniţe Tatiana. Sărbătoarea a început de sâmbătă seara, când a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litie şi tradiţionala procesiune cu racla în care se află moaştele sfinţilor, împrejurul Catedralei mitropolitane.
           
       Moaştele Sfinţilor Serghie şi Vah au ajuns la Craiova prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din data de 25 octombrie 1949, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Firmilian al Olteniei.

(Diac. Ioniţă Apostolache)