16.10.2012 – Faza mitropolitană a Concursului „Lăudaţi pe Domnul”, în Oltenia: Corala Protoieriei Craiova Sud merge mai departe

Evenimente

 Concursul naţional de muzică eclezială „Lăudaţi pe Domnul”, dedicat anul acesta coralelor preoţeşti afiliate protoieriilor din Patriarhia Română, şi-a desemnat ieri câştigătoarea pe Mitropolia Olteniei. Astfel, în urma deliberării juriului, Corala preoţească a Protoieriei Craiova Sud va merge mai departe la faza naţională a competiţiei, care va avea loc în capitală, la data de 27 octombrie.

 
Pentru preoţii din Oltenia, faza mitropolitană a Concursului de muzică eclezială „Lăudaţi pe Domnul”, ajunsă anul acesta la cea de a V-a ediţie, a avut loc la Craiova, în ziua de luni, 15 octombrie. Evenimentul a fost găzduit de Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi a reunit două formaţii corale: a preoţilor din Protoieria Craiova Sud – Arhiepiscopia Craiovei şi a preoţilor din Protoieria Râmnicu Vâlcea – Arhiepiscopia Râmnicului. Din juriu au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdean, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Ioan Isăroiu, de la Facultatea de Teologie „Sfânta Muceniţă Filoteia” din Piteşti şi prof. univ. dr. Paul Baidan, de la Departamentul de Arte al Universităţii din Piteşti.
       În urma tragerii la sorţi, Corala Protoieriei Craiova Sud, condusă de pr. lect. univ. dr. Antoniu Zamfir, a intrat prima în concurs, oferind spre audiţie un repertoriu format din următoarele trei piese: „Veniţi să ne închinăm …”, alcătuire psaltică în glasul VIII, după Macarie Ieromonahul, „Pre Tine Te lăudăm”, în glasul al V-lea hisar, armonizare de Nicolae Lungu după melodia lui Varlaam Protosingerul şi compoziţia chininicală „Miluieşte-mă Dumnezeule”, de Gheorghe Cucu. Cea de a doua formaţie înscrisă în concurs, a preoţilor din Protoieria Râmnicu Vâlcea, dirijată de pr. prof. dr. Ioan Gavrilă, a interpretat următoarele piese: „Axion la Duminica Floriilor”, de Macarie Ieromonahul, „Cămara Ta”, glas 3, armonizată de Nicolae Lungu, şi „Miluieşte-mă, Dumnezeule”, în compoziţia lui Gheorghe Cucu.
       În urma evaluării, membrii juriului au decis ca reprezantanta Mitropoliei Olteniei la faza finală a competiţiei să fie Corala Protopopiatului Craiova Sud. Prezent la eveniment, preotul conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu, Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, le-a transmis celor prezenţi mesajul de binecuvântare al Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, apreciind totodată prestaţiile ambelor formaţii corale. La rândul său, preotul Vasile Grăjdean, preşedintele juriului, a prezentat rezumativ punctele de departajare în evaluarea celor două coruri: „Diferenţa dintre dumneavoastră a fost una foarte mică. Cu toate acestea, misiunea noastră aici a fot aceea de a desemna un câştigător. Am decis ca acesta să fie corul Arhiepiscopiei Craiovei, întrucât dispune de o mai bună aşezare vocală, pe partea de bas în special”.
       Faza finală a competiţiei va fi organizată, după tradiţie, la Bucureşti, la Palatul Patriarhiei Române, în seara zilei de sambătă, 27 octombrie, de praznicul Sfântului Dimitrie Basarabov. La  eveniment vor participa membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriah Daniel.
 

Diac. Ioniţă Apostolache