26.10.2012 – Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, praznicul oltenilor de pretutindeni

Relatari

 
În zilele de joi şi vineri, respectiv, 25 şi 26 octombrie, credincioşii craioveni au participat în număr mare la programul liturgic dedicat prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul Cetăţii Băniei şi al Catedralei mitropolitane. Evenimentele au culminat în ziua praznicului, 26 octombrie, cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu ierarhi din Sinodul mitropolitan, preoţi şi diaconi. 

 
       Timp de două zile, Cetatea Băniei a îmbrăcat haina de sărbătoare. Mii de credincioşi din întreaga Olteniei au venit în oraşul de pe Jiu pentru a aduce cinstire Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi pentru a participa la programul liturgic, organizat cu acest prilej. La Catedrala mitropolitană, festivităţile praznicale au început de joi seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia şi tradiţionala procesiune cu racla în care se află moaştele Sfinţilor: Nifon, Tatiana, Serghie şi Vah, pe străzile centrale ale urbei. 

 
                                 „Viaţa creştină este o continuă mărturisire” 
       Alături de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, au participat şi Preasfinţiţii Părinţi, Nicodim al Severinului şi Strehaiei şi Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. După săvârşirea Litiei, înainte de plecarea în tradiţionala procesiune pe străzile oraşului, IPS Irineu a evocat personalitatea şi faptele de sfinţenie desprinse din viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. „Prin slujbele din seara aceasta şi prin toate rugăciunile care se vor face de acum înainte întâmpinăm pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul catedralei şi al oraşului nostru. Cântările pe care le-am auzit la strană l-au mărturisit pe Sfântul Mucenic ca un mărturisitor, făcător de minuni, ca unul de care se bucură atât îngerii, cat şi oamenii. El este mucenicul Domnului nostru Iisus Hristos, care L-a mărturisit fără ruşine înaintea oamenilor. Acest lucru lasă să înţelegem că viaţa creştină este o continuă mărturisire despre felul cum trăim şi cum împlinim poruncile Mântuitorului Iisus Hristos, El fiind Acela care ne întăreşte şi ne aşează, ne zideşte şi ne înalţă. Ne aşează, ca să fim statornici în credinţă, în măsura în care noi Îl avem permanent în suflet, aşa cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel: «De acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte întru mine. Şi viaţa de acum, în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine» (Gal. 2, 20). Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a înţeles că lumea aceasta este trecătoare şi adevărata sa menire este aceea de a sluji Împăratului pentru a-i sta alături în Împărăţia Sa cea nepieritoare. El şi-a ales calea cea bună care nu se va lua de la el, asumându-şi această răspundere înaintea oamenilor şi făcându-se astfel privelişte de mucenicie pentru toţi creştinii din toate timpurile şi din toate locurile”, a subliniat IPS Părinte.
       De la Catedrala mitropolitană, credincioşii, în frunte cu soborul de arhierei, preoţi şi diaconi au străbătut vreme de aproape un ceas străzile Băniei, pe următorul traseu: Catedrală – Primărie – Prefectură – Biserica „Sfântul Ilie” – Catedrală. La întoarcere, racla cu sfintele moaşte a fost aşezată spre închinare în mijlocul sfântului locaş. Programul liturgic a continuat cu Acatistul Sfântului. 
                                               Liturghie cu patru arhierei
        Aatăzi, 26 octombrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii de un sobor de arhierei format din: IPS Părinte Mitropolit Irineu, PS Nicodim, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor şi PS Emilian Lovişteanul. La final, IPS Părinte Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură semnificaţia duhovnicească a sărbătorii.
       În cadrul Sfintei Liturghii, a primit Taina Hirotoniei întru diacon tânărul lect. univ. dr. Adrian Boldişor, directorul Editurii Mitropolia Olteniei şi cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova. 
                                                    Sărbătoarea oltenilor 
       Pentru credincioşii olteni, praznicul sfântului a avut o rezonanţă puternică din punct de vedere duhovnicesc. „Pentru mine, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie reprezintă o sinteză a istoriei noastre religioase, aici în inima Olteniei. Este unul din marii mucenici ai Bisericii noastre Ortodoxe, care, deşi a trăit în primele veacuri creştine, totuşi faima sfinţeniei sale rezonează şi astăzi peste timp şi peste spaţiu. El este simbolul catedralei mitropolitane şi al oraşului nostru”, a spus Toma Rădulescu, istoric.
       „În fiecare an aştept cu nerăbdare această procesiune. Este spre sănătatea noastră trupească şi sufletească. De fiecare dată când stai lângă sfinţi, când te rogi cu credinţă la icoanele lor, viaţa ta se sfinţeşte, devii mai bun şi ai certitudinea că şi cei ai casei sunt păziţi de primejdii” – Ioana Preda, profesor.
       „Particip în fiecare an la slujbele închinate Sfântului Dimitrie. De fiecare dată bucuria este la fel de mare, aş putea spune că ea creşte odată cu trecerea timpului. De aceea sunt sigur că toate aceste osteneli vor fi răsplătite înzecit şi înmiit de Dumnezeu” – Cristian Turcu, student.
 

(Diac. Ioniţă Apostolache)