01.11.2012 – Sărbătorile lunii noiembrie

Evenimente


         Luna noiembrie sau brumar, aduce pentru credincioşii ortodocşi o serie de sărbători importante. Biserica Ortodoxă îi pomeneşte la 1 noiembrie pe Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian. Prima mare sărbătoare a celei de-a 11 luni a anului este pe 8 noiembrie – Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Ca sărbătoare a îngerilor, aceasta a fost prăznuită de Biserică începând cu secolul al V-lea. In semn de cinstire, Sfinţii Voievozi sunt pictaţi pe uşile diaconeşti ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celalalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului. De asemenea, în zilele noastre, tot în semn de preţuire, Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil, au fost aleşi drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.
       Tot în noiembrie, pe 15, îl vom prăznui pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ. Născut în anul 1722, în Ucraina, acesta a studiat teologia la Kiev, intrând în viaţa monahală la vârsta de 19 ani. În 1763 a venit în Moldova, unde a condus obştile monahale de la Dragomirna, Secu şi Neamţ. Sfântul Paisie a încurajat traducerea din limba greacă a scrierilor patristice filocalice, în limbile română şi slavonă. A trecut la Domnul în anul 1794, fiind canonizat de Biserica noastră în anul 1992.
       O altă sărbătoare importantă a lunii este „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, pe 21 noiembrie. Aceasta aminteşte de ziua în care Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au dus-o pe Sfânta Fecioară Maria la Templul din Ierusalim. Această sărbătoare mai este numită în popor „Ovidenia”, „Vovidenia” sau „Obrejenia”.  
       Ultima mare sărbătoare a lunii, pe 30, este închinată ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată, anul acesta, sărbătoare a creştinării poporului român şi zi liberă. Tot pe 30 noiembrie, Biserica noastră face şi pomenirea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
       Luna aceasta va începe Postul Crăciunului. Prima zi a perioadei care ne pregăteşte pentru Slăvitul Praznic al Naşterii Domnului va fi joi, 15 noiembrie.

(Sursa: Basilica)