31.10.2012 – Evenimente liturgice şi pastoral-misionare la Craiova şi Cerneţi

Evenimente

 
Cele mai importante evenimente liturgice şi pastoral-misionare din Mitropolia Olteniei de la începutul acestei săptămâni au fost găzduite de localităţile Craiova şi Cerneţi, din judeţele Dolj şi Mehedinţi. Cele două evenimente, organizate în două locaşuri de închinare cu tradiţie în Oltenia, au sărbătorit, pe de o parte statornicia vieţii de familie şi, pe de altă parte, tradiţia şi continuitatea monahismului oltenesc.
 
                                „Duminica familiilor creştine”, la Craiova
       Primul eveniment a avut loc la Craiova, în Biserica „Sfântul Nicolae – Brânduşa”, unde trei familii au sărbătorit 25 şi peste 25 de ani de convieţuire. În faţa preotului Gabriel Sorescu au păşit soţii: Firu Filimon şi Ioana (46 de ani), Balacescu Tony şi Narcisa (27 de ani), Riza Costel şi Constanţa Iuliana (25 de ani). A fost oficiată slujba de mulţumire la serbarea „Nunţii de argint”, iar la final sărbătoriţii au primit icoane şi flori din partea parohiei. Familiile au primit urări de bine şi din partea preşcolarilor de la Grădiniţia „Sfântul Stelian” din Craiova, care, alături de educatoarea Ionica Chiriac, au oferit în dar felicitări lucrate de ei. „Dorim sănătate, fericire şi viaţa îndelungată celor care sunt pentru noi adevărate modele în familia creştina. Prezenţa lor la această sfântă slujbă a dovedit că familia creştină rămâne singura forma de convieţuire trainică, binecuvântată de Dumnezeu, care ne conduce pe calea mântuirii”, a spus părintele Sorescu.

 
                                   Hramul Mănăstirii mehedinţene Cerneţi
       Luni, 29 octombrie, când Sfânta noastră Biserică o prăznuieşte pe Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana, credincioşii mehedinţeni şi-au îndreptat paşii către Mănăstirea Cerneţi, situată la numai câţiva kilometri de municipiul Turnu Severin. Este cel de-al doilea hram al sfântului aşezământ monahal, după  Sfânta  Treime. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu protosinghelul Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, răspunsurile la strană fiind date de membrii Corului „Kinonia” al Eparhiei Severinului.
 
                                   Din istoria cinstitului aşezământ monahal
       Localiatea Cerneţi este recunoscută în Mehedinţi ca având cele mai multe locaşuri de cult (trei biserici şi o mănăstire) raportat la numărul de locuitori. Acest lucru se explică prin faptul că în secolul al XIX-lea Cerneţiul  a fost capitală de judeţ, statut ce i-a revenit ulterior oraşului Drobeta Turnu Severin. Mănăstirea ce poartă hramurile „Sfânta Treime” şi „Cuvioasa Anastasia Romana” este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosiri din 24 august 2008, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rânduit al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana”,  pomenită în fiecare an la 29 octombrie. 
       Mănăstirea a fost zidită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod şi este cunoscută în istorie şi ca aşezământ episcopal. A fost atestată ca aşezare monahală de călugări, ultimul vieţuitor fiind protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837. Biserica este fortificată, are un turn clopotniţă masiv şi înalt, ziduri groase şi ferestre de tragere înguste, care permiteau odinioară o apărare eficientă din interior.  Alături de Gura Motrului, Topolniţa şi Valea cu Apă, Mănăstirea Cerneţi s-a numărat printre metoacele închinate mănăstirilor oltene Tismana şi Bistriţa.
(Pr. Viorel Vlăducu, Diac. Ioniţă Apostolache)