13.11.2012 – Evenimente liturgice în Mitropolia Olteniei: Trei locaşuri de închinare au fost resfinţite

Relatari

 
Viaţa bisericească din Mitropolia Olteniei a fost marcată la finele săptămânii trecute de câteva evenimente notabile pentru viaţa clericilor şi credincioşilor din cuprinsul ei. În acest sens, amintim resfinţirea a trei locaşuri de închinare în Arhiepiscopia Craiovei şi Arhiepiscopia Râmnicului.
       Finele săptămânii trecute a adus numeroase bucurii duhovniceşti în sufletele credincioşilor din Arhiepiscopiile Craiovei şi Râmnicului. Îmbogăţite din plin de comuniunea liturgică a Sfintei Liturghii, inimile câtorva sute de olteni au bătut la unison în rugăciune cu prilejul resfinţirii bisericilor din Poiana de Sus şi Drăgoieşti, judeţul Gorj şi Mologeşti – Vâlcea.

 
                                      Două biserici resfinţite în judeţul Gorj
       După ce vineri, 9 noiembrie, a participat, ca delegat al Preafericitului Patriarh Daniel, la fineraliile Patriarhului Maxim al Bulgariei, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a resfinţit, sâmbătă, 10 noiembrie, Biserica  „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din Parohia Poiana de Sus, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. A doua zi, duminică, 11 noiembrie, IPS Irineu a fost prezent în mijlocul credincioşilor gorjeni din localitatea Brădiceni, cătunul Drăgoieni, Protoieria Târgu Jiu Nord, pentru a resfinţi Biserica închinată Sfinţilor Nicolae şi Pantelimon. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a pus în sufletele parohienilor cuvânt de învăţătură, tâlcuind „Pilda Samarineanului Milostiv”, subiectul pericopei duminicale. „În Evanghelia de astăzi avem răspuns la toate dorinţele noastre. Chiar dacă suntem bătrâni sau tineri, sufletul e acelaşi, el nu îmbătrâneşte. Dorinţa trebuie să fie aceeaşi: să ajungem în Împărăţia lui Dumnezeu. Ne uităm la noi şi privim cât de slabi şi de neputincioşi suntem şi alergăm cu mintea, cu gândul şi cu rugăciunea la Dumnezeu, ca să întărească slăbiciunile noastre, aşa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel: «Când sunt slab, atunci sunt tare», pentru că toate împlinesc cu darul Hristosului meu care S-a răstignit pentru mine şi mi-a deschis Împărăţia Cerurilor”, a conchis IPS Irineu.
       Biserica  „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din localitatea gorjeană Drăgoieşti a fost ridicată între anii 1907-1912. La data de 27 noiembrie 1919 a fost săvârşită slujba de sfinţire de către preasfinţitul Alexie Craioveanul, Episcop locotenent al Episcopiei Râmnicului Noului Severin. În ultimul an, aici au fost executate lucrări de renovare, cu sprijinul autorităţilor locale şi al credincioşilor şi cu implicarea preotului Ion Ghindeanu.

 
                  Şcoala specială „Sfântul Mina” din Craiova – şase decenii de activitate
       Şcoala pentru copiii cu nevoi speciale, „Sfântul Mina” din Craiova, a împlinit sâmbătă, 10 noiembrie, şase decenii de activitate. Cu acest prilej, în deschiderea activităţilor aniversare a fost oficiată o slujbă de binecuvântare pentru elevii şi profesorii instituţiei de învăţământ. Ceremonialul liturgic a fost oficiat de preotul Gheorghe Pîrva, inspector la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi de preotul Lucian Dodenciu, cadru didactic al şcolii. La final, părintele Pîrva a transmis celor prezenţi cuvântul de binecuvântare şi felicitare din partea IPS Părinte Mitropolit Irineu.

 
                                             Simbolistica slujbei de târnosire
       Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor din parohia Mologeşti, comuna Laloşu, judeţul Vâlcea. Cu acest prilej, arhiereul râmnicean a resfinţit şi biserica parohială din localitate, după ce lucrările de consolidare, renovare şi înfrumuseţare, au fost finalizate. După slujba de resfinţire, PS Emilian a rostit un cuvânt de învăţătură despre importanţa şi semnificaţia acestei slujbe: „Mai întâi se sfinţeşte partea de dinafară, pentru că se delimitează locul sacru de restul lumii. Este un loc consacrat lui Dumnezeu, de aceea slujba de sfinţire sau resfinţire a unei biserici începe din afara locaşului sfânt, prin citirea unor fragmente din Vechiul Testament cât şi a Evangheliei, prin care se cunoaşte faptul că locaşul care se sfinţeşte este casa lui Dumnezeu, în care îl chemăm să asculte rugăciunile noastre, să asculte glasul nostru, atât ziua cât şi noaptea” 
       În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Cornel Gheorghe Chiriţă, absolvent al Facultăţii de Teologie din Craiova, a fost hirotonit preot pentru Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Diculeşti, Protopopiatul Drăgăşani, judeţul Vâlcea.  
       Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Mologeşti-Vâlcea a fost construită din zid în anul 1823 de către Kir Popa Preda Dobriceanu şi protopopul Ştefan, pe temelia altei biserici din lemn temeluită la anul 1800. În anul 1825 a fost târnosită şi i s-a adăugat şi al doilea hram „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. După cutremurul din anul 1842, sfântul lăcaş a suferit grave avarii, fiind necesară reconstruirea ei din temelie în forma actuală. După resfinţire biserica a primit, pe lângă hramul principal, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, un nou hram: „Sfântul Ioan Botezătorul”. Între anii 1968 şi 1972 au fost executate ample lucrări de consolidare, renovare, învelire cu tablă galvanizată, electrificare şi renovare a picturii murale, la iniţiativa şi stăruinţa preotului Alexandru Marinescu. Slujba de resfinţire a fost oficiată la data de 7 mai 1972, de către episcopul Iosif Gafton, al Râmnicului şi Argeşului. În timpul păstoririi preotului paroh Ionel Goanţă, fiu al satului, atât biserica, cât şi anexele, au intrat din nou în restaurare, lucrările fiind finalizate anul acesta.  
(Arhid. Ioan Liviu Găman, Diac. Ioniţă Apostolache,
Gheorghe Cioiu, Gabriela Popescu)