13.11.2012 – „Ziua milostivirii” la Biserica Postelnicu Fir din Craiova

Evenimente


 
Câteva mii de credincioşi s-au închinat în zilele de dumincă şi luni (11-12 noiembrie) la moaştele Sfinţilor Ierarhi Nicolae şi Ioan cel Milostiv, la Biserica Postelnicu Fir din Craiova, de sărbătoarea hramului acestui sfânt locaş închinat Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. La ceas de aleasă sărbătoare, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în cadrul evenimentului duhovnicesc denumit generic de organizatori „Ziua Milostivirii”, a fost adusă spre închinare mâna Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti. Cu acest prilej, în ziua de duminică, începând cu ora 16.00, la Biserica „Postelnicu Fir” a fost săvârşită slujba Vecernia cu Litie, după care un sobor de preoţi, alături de credincioşi, au mers în procesiune cu moaştele Sfântului Ioan cel Milostiv şi ale Sfântului Ierarh Nicolae în jurul sfântului locaş. În ziua prăznuirii sfântului ocrotitor, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Divina armonie” al Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, condus de prof. Paula Ciuclea.

 
       La final, cei doi ierarhi, IPS Irineu şi PS Nicodim, au primit din partea Parohiei Postelnicu Fir icoane cu Sfinţii Nicolae şi Ioan cel Milostiv. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre viaţa închinată lui Dumnezeu şi despre faptele bune ale celor doi Sfinţi Ierarhi. „Ne-am închinat şi am sărutat astăzi mâna dreapta a Sfântului Nicolae, mâna aceea care a luat arginţii, şi i-a aruncat pe fereastră ca să salveze nişte fete de la păcatul desfrânării, mâna care s-a arătat celor care călătoreau pe mare, mâna care a scăpat pe cei care erau robiţi, mâna care s-a ridicat să atragă atenţia că sfântul vorbeşte despre cuvântul lui Dumnezeu. Aceştia sunt sfinţii pe care i-am prăznuit, aceştia sunt fericiţii despre care spune Sfânta Evanghelie, cei săraci care au îmbogăţit lumea şi care au răsplătit atâtor oameni rugatori pentru noi de atâtea secole”, a spus ÎPS Irineu. De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a amintit despre faptele de milostenie săvârşite de către Sfântul Ioan cel Milostiv, cel care „a  îmbrăcat pe mulţi săraci”. „Aşadar, Sfântul Ioan cel Milostiv este acela care a îmbrăcat pe mulţi săraci, a dat hrană multor săraci. Ce primea, dădea la alţii şi prin mâinile lui Dumnezeu făcea minuni, pentru că milostenia este aripa care ne ridică la ceruri, cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur”.
       Biserica Postelnicu Fir din Craiova a fost ridicată în perioada 1813 – 1814, pe locul unei biserici mai vechi din lemn. Sfântul locaş găzduieşte încă din anul 1793, în vechea biserică, mâna dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei.  

                                                   (Gheorghe Cioiu, Gabriela Popescu)