14.11.2012 – Sărbătoare în Arhiepiscopia Râmnicului

Evenimente


 
Arhiepiscopia Râmnicului a îmbrăcat haine de sărbătoare în aceste zile, când sunt marcate trei momente aniversare: trei ani de la înălţarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim la demnitatea de Arhiepiscop, aniversarea împlinirii a 98 de ani de viaţă ai Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, precum şi împlinirea a trei ani de slujire arhierească ai Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
       Manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Arhiepiscopiei Râmnicului au început ieri, 13 noiembrie, în Catedrala arhiepiscopală “Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea cu săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.  La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat personalitatea, viața şi opera marelui teolog capadocian, Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, prăznuit la 13 noiembrie în Biserica Ortodoxă.
       După Sfânta Liturghie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, a fost oficiat un Te Deum de mulţumire. La eveniment au participat membrii Permanenţei Eparhiale şi angajaţii Centrului Eparhial, reprezentanţi ai autorităţilor de stat, locale și centrale, invitaţi, stareți și starețe de la mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Râmnicului, preoţi şi credincioşi din eparhie și din țară. De asemenea, începând cu ora 12:00, în Catedrala arhiepiscopală, într-un cadru festiv,  a avut loc lansarea cărţii „Monografia eclesiastică a Râmnicului”, volum apărut la Editura „Sfântul Antim Ivireanul”, în anul 2012, sub semnătura părintelui Constantin Cîrstea, consilier cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului şi a prof. Doru Căpătaru.
Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, cetățean de onoare al localităţii Munteni-Buzău
       După lansarea de carte, tot în Catedrala Arhiepiscopală a avut loc un moment special în cadrul manifestărilor sărbătoreşti şi anume acordarea titlului de cetăţean de onoare al localităţii Munteni-Buzău Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, fiu al satului ialomiţean. Cu acest prilej, dl. Florin Stan, primarul localităţii Munteni-Buzău, împreună cu părintele Laurenţiu Hornea, paroh la biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” ridicată de Înaltpreasfinţia Sa în satul natal, i-au înmânat în numele comunităţii locale din Munteni Buzău placheta aniversară  şi „Diploma de cetăţean de onoare” al localităţii. La eveniment au luat parte oficialităţi de stat, locale şi centrale, personalităţi ale lumii culturale vâlcene, monahi şi monahii, invitaţi, stareți și starețe de la mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Râmnicului, preoţi şi credincioşi din eparhie şi din ţară.

 (Sursa: arhiram.ro)