03.12.2012 – Ceremonial militar religios de Ziua Naţională, la Craiova

Evenimente


 
Câteva mii de locuitori, reprezentanti ai autorităţilor locale si ai principalelor institutii publice, au participat sâmbătă, 1 Decembrie, la ceremonialul militar religios desfăşurat în Piaţa Alexandru Ioan Cuza din Craiova, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Naţional şi săvârşirea unei slujbe de Te Deum, de către un sobor format din preoţi de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei şi preoţii militari ai Garnizoanei.
       Şirul alocuţiunilor a fost deschis de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a subliniat faptul că la baza unităţii poporului nostru a stat dintotdeauna credinţa creştin ortodoxă. “Unitatea noastră românească s-a realizat având ca suport unitatea credinţei, aşa cum însăşi poporul român s-a născut şi a crescut din credinţa noastră creştin ortodoxă. Prin urmare, Biserica a înţeles intotdeauna sufletul şi simţirea poporului român şi a transmis generaţiilor viitoare ca toţi să fie uniţi, ca toţi să aibă un crez şi o nădejde. Aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri, pe care, pomenindu-i astăzi, îi asigurăm de toată preţuirea şi dragostea noastră şi ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să aşeze sufletele lor împreună cu drepţii, în Împărăţia cea veşnică a Cerurilor”, a spus ÎPS Irineu.
       După rostirea alocuţiunilor, au urmat depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentul Domnitorului Unirii şi, la final, Garda de Onoare a defilat în acordurile muzicii militare şi aplauzele celor prezenţi. Alături de militarii din Ministerul Apărării Naţionale au defilat şi structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor cu tehnica de intervenţie din dotare.
       Ziua Naţională a României a debutat la Craiova cu Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, care a fost săvârşită la Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru de către IPS Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

 (Gheorghe Cioiu)