05.12.2012 – Regal de colinde oferite în dar de Asociaţia „Vasiliada”: Spectacol caritabil în Cetatea Băniei

Evenimente


 
Asociaţia Vasiliada, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, a organizat marţi, 4 decembrie, cea de a VI-a ediţie a concertului de colinde „Colindar cu Paula Seling”. Evenimentul a fost găzduit de sala mare a Filarmonicii „Oltenia”, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

 
       Craiovenii au umplut sala de spectacole a Filarmonicii „Oltenia” pentru a lua parte la deja tradiţionalul  spectacol de colinde „Colindar cu Paula Seling”. Evenimentul a reunit artişti de talie naţională, veniţi la Craiova pentru a sprijini prin darul lor de colindă copiii cu probleme sociale aflaţi în grija Asociaţiei Vasiliada. 
                               Naşterea Domnului, „o sărbătoare cosmică” 
        În deschidere, IPS Irineu a felicitat demersul organizatorilor, arătând totodată frumuseţea teologică a acestei perioade, în care, prin armonia colindelor, „cerul se uneşte cu pământul”. „Naşterea Mântuitorului Hristos este un praznic ce cuprinde întregul cosmos, înveşmântându-l într-o haină a păcii. Domnul Hristos este Însuşi Împăratul păcii, Acela care ne-a arătat viaţa adevărată şi ne conduce pe calea spre Împărăţia Cerurilor. El vine în lume pentru ca noi să înţelegem că adevăratul sens al vieţii este întru El, pentru că prin El suntem purtaţi la Tatăl. Pentru aceasta sărbătoarea de Crăciun este atât de importantă pentru noi creştinii ortodocşi pentru că angajează şi sufletul şi trupul, şi mintea, şi inima. Toate acestea la un loc formează buchetul pe care credinciosul îl aduce ca dar înaintea Împăratului Hristos. Este un prinos de recunoştinţă, este un lucru binecuvântat, este cu adevărat cel mai frumos dar pe care îl oferim din inimă Pruncului Mântuitor în momentele premergătoare marelui Praznic al Naşterii Sale. Prin toată activitatea sa, Asociaţia Vasiliada reuşeşte an de an să umple inimile noastre de emoţie şi bucurie, aducând înaintea noastră invitaţi de seamă, oameni înzestraţi de Dumnezeu cu har, care trezesc în noi sentimente de bucurie şi înălţare sufletească”, a încheiat Mitropolitul Olteniei. 
                                                Un dar de colind pentru suflet 
       Seara de colind a fost deschisă de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, dirijat de profesorul-protopsalt Victor Şapcă. Din repertoriul prezentat nu au lipsit piesele psaltice, prelucrate din folclorul naţional sau culese din tradiţia compoziţiilor bizantine. Intervenţia psalţilor craioveni s-a încheiat cu interpretarea câtorva colinde armonizate la patru voci, pentru cor bărbătesc. A urmat recitalul solistei folk, Mădălina Amon, care, alături de elevele sale, a colindat după un repertoriu inspirat din poezia contemporană. Evenimentul a fost încununat prin recitalul susţinut de Paula Seling. Îndrăgita artistă a urcat pe scenă alături de trupa sa şi de Grupul mimico-gestual „Anghelos”, dirijat de preotul Adrian Stănulică, directorul executiv al Asociaţiei Vasiliada.
            Fondurile obţinute din vânzarea biletelor vor fi direcţionate către susţinerea proiectelor sociale ale Asociaţiei „Vasiliada”, derulate în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi.
(Diac. Ioniţă Apostolache)