Praznicul Sfântului Ierarh Nicolae a adus în Mitropolia Olteniei două evenimente de marcă. Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, iar Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea şi-a serbat hramul.
Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a fost vizitată joi, 6 decembrie, de IPS Irineu. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a primit, în cadrul unei festivităţi solemne, titlul academic de Doctor Honoris Causa. Distincţia a fost acordată de Senatul instituţiei universitare, în cadrul seriei de dezbateri intitulate „Universitatea şi comunitatea”, având ca temă „Gorjul – prognoze şi coordonate ale dezvoltării durabile”. Evenimentul a reunit personalităţi din mediul academic, autorităţi publice centrale, judeţene şi locale, studenţi şi alţi invitaţi, fiind primit cu bucurie şi aplauze de toţi cei prezenţi.
Un dar al Sfântului Nicolae
În deschidere s-a cântat „Gaudeamus igitur”, urmat de prezentarea biografiei şi activităţii universitare a IPS Irineu. Momentul în care Mitropolitul Olteniei a primit distincţia universitară a fost salutat cu aplauze de invitaţii prezenţi în sală. La rândul său, Arhiepiscopul Craiovei a mulţumit conducerii universităţii târgu jiene pentru distincţia primită, exprimându-şi totodată bucuria prezenţei în mediul academic gorjean. „Nu mă obişnuiam cu gândul că, într-o zi, o să fiu Doctor Honoris Causa. Credeam că este un vârf la care se ajunge mult mai târziu. Însă, toate cele trăite în viaţă şi darurile de care suntem învredniciţi sunt rânduite de Bunul Dumnezeu. Pentru aceasta aducem mulţumire Părintelui Ceresc şi ne rugăm Sfântului Nicolae să ne păzească şi să ne ocrotească pe toţi prin rugăciunile sale”, a spus IPS Irineu. Discursul IPS Părinte Mitropolit a avut ca temă „Lumina Logosului în taina lumii şi a creştinătăţii”. „Este adevărat că această lumină o avem în suflet prin actul creaţiei. Dar ea de multe ori se topeşte ca o făclie, ca o candelă şi se vrea, de cele mai multe ori, să fie reaprinsă pentru a redeveni călăuză pe drumul mântuirii. Pentru întreaga noastră viaţă pământească Logosul Înomenit a fost şi este scopul ultim al căutărilor noastre, ţelul spre care tindem de la leagăn, la mormânt”, a conchis Mitropolitul Olteniei.
Hramul catedralei arhiepiscopale din Râmnic
Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a devenit neîncăpătoare de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, Ocrotitorul acesteia şi al Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea. Sute de credincioşi din Râmnicu Vâlcea şi din întregul judeţ au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii în seara zilei de 5 decembrie, şi a continuat cu slujba Utreniei şi cu Sfânta Liturghie arhierească. La sfârşitul slujbei, IPS Gherasim a elogiat viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Nicolae. În încheierea cuvântului, Arhiepiscopul Râmnicului i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi i-a felicitat pe toţi cei ce poartă numele Sfântului Nicolae.
Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului condusă de prof. Marian Cristinel Stroe.
Moaştele Sfântului Nicolae, la cinstire în catedrale din Râmnic
În ajunul praznicului, înainte de slujba Privegherii, au fost aduse la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, de la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Acestea au fost oferite în dar Catedralei arhiepiscopale și vor rămâne aici permanent spre cinstire și închinare. Racla cu sfintele moaște a fost purtată în procesiune la Catedrala arhiepiscopală unde a fost aşezată la loc de cinste, spre închinare, în fața icoanei Sfântului Ierarh Nicolae, spre a fi cinstite alături de cele ale Sfântului Ierarh Calinic, ctitorul catedralei, şi ale Sfinţilor Mucenici Mercurie, Teodor Stratilat şi Carp Episcopul. În fața icoanei Sfântului Ierarh Nicolae a fost săvârșită o slujbă de sfințire a icoanei cu chipul Sfântului, care a fost pictată la Mănăstirea Bistrița olteană și oferită Catedralei arhiepiscopale.
Activitate educativă de praznicul Sfântului Nicolae, la Severin
Postul Radio „Lumina” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a organizat miercuri, 5 decembrie, prin intermediul emisiunii „Păhărelul cu nectar”, realizată de Dana Vasilica Maziliţa, o acţiune dedicată celor mici, sub genericul ,, Sfântul Nicolae – prietenul copiilor”.
În acest context, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin a fost vizitată de mai mulţi elevi de la şcolile severinene. Şcolarii au fost însoţiţi de prof. Georgeta Dascălu şi de prof. Maria Guran, fiind primiţi în sfântul lăcaş de către preotul paroh Ciprian Mocanu, care le-a vorbit despre viaţa şi minunile Sfântului Nicolae. La rândul lor, copiii au recitat poezii şi au cântat colinde.
(Arhid. Liviu Găman, Gabriela Popescu, Cătălin Cernătescu )