Mitropoliţii Firmilian Marin şi Nestor Vornicescu vor fi comemoraţi la finele acestei săptămâni în cadrul unui simpozion de comunicări şi evocări pe marginea vieţii şi operei lor, la sorocul de 40 şi respectiv 12 ani de la trecerea lor la cele veşnice. Evenimentul va fi găzduit de sala de festivităţi a Centrului de restaurare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei.
Iniţiativa evocării celor ultimilor doi mari mitropoliţi ai Olteniei, trecuţi la cele veşnice, a aparţinut Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Astfel, urmând îndemnul Sfântului Apostol Pavel, „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa” (Evrei 13, 7), a fost statornicită ca dată a comemorării celor doi corifei ai Bisericii oltene, ziua de vineri, 14 decembrie. Momentul a fost ales cu grijă pentru ca, în luna darurilor, oltenii să dăruiască din prisosul inimii amintiri şi cuvinte frumoase celor doi corifei ai Bisericii Oltene, sub genericul „Teologie şi slujire pastorală în viaţa şi opera mitropoliţilor Firmilian Marin şi Nestor Vornicescu”.
Lucrările vor fi deschise vineri, începând cu ora 09,00, în aula magna a Centrului de restaurare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei din str. Brestei, nr. 24, prin cuvântul de binecuvântare al IPS Părinte Mitropolit Irineu. Printre cei care vor lua cuvântul se numără: Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Pr. conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu – cadru didactic al Facultăţii de Teologie din Craiova, Pr. lect. univ. dr. Sergiu Popescu – de la Facultatea de Teologie din Craiova, Pr. dr. Ioan Ioanicescu, Pr. dr. Nicuşor Popescu – directorul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, Protos. Vladimir Dărângă – ecleziarhul Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, Prof. dr. Toma Rădulescu, Prof. dr. Tudor Nedelcea etc. Invitatul special al evenimentului este Adrian Voinea, Directorul cotidianului regional Gazeta de Sud. Tematica abordată beneficiază de un cadru larg de desfăşurare, analizând dimensiunea teologică, patristică, pastorală sau culturală desprinsă din viaţa şi activitatea celor doi arhierei.
În cadrul întâlnirii, de la ora 12,00, va fi prezentată paleta de produse pregătite, în cadrul Editurii „Mitropolia Olteniei”, pentru anul 2013. Cu acest prilej, vor fi aduse în faţa invitaţilor: Calendarul bisericesc (foaie şi agendă), Agenda Duhovnicească (Agendă, stick electronic agendă şi stick harta Olteniei) şi stickul muzical „Teologia mântuirii în colindele creştine, simfonie a muzicii universale”, imprimat de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Sunt invitaţi să vorbească oameni de cultură, muzicologi, critici de artă, din Craiova. Pentru cei care doresc să participe la aceste evenimente, intrarea este liberă.
Mitropolitul Firmilian, schiţă biografică
Mitropolitul Firmilian Marin s-a născut în localitatea Plopeasa de Sus, judeţul Buzău, la data de 18 februarie 1901, primind la botez numele Nicolae. A absolvit Seminarul Teologic din Galaţi (1914-1923), cu diferenţă de bacalaureat clasic la Liceul „Spiru Haret” din Bucureşti (1924), Facultatea de Litere şi Filosofie (specialitatea Istorie-Geografie) a Universităţii din Bucureşti (1924-1929) şi Facultatea de Teologie din Bucureşti (1938-1940). A fost închinoviat în Mănăstirea Ciolanu (1916), călugărit la Cozia sub numele Firmilian şi hirotonit ierodiacon (1920), diacon la Catedrala episcopală din Galaţi (1920-1924), la Biserica „Sfântul Ilie-Gorgani” (1924), la Catedrala patriarhală din Bucureşti (1924-1929).
La 20 noiembrie 1947 a fost ales arhiepiscop al Craiovei (hirotonit la 30 noiembrie, înscăunat la 28 decembrie), iar în februarie 1949 a fost ridicat la demnitatea de mitropolit al Olteniei (înscăunat 25 martie), păstorind aici până în ziua chemării sale la Domnul (29 octombrie 1972). A publicat cărţi de rugăciuni, calendare, articole, recenzii, medalioane cu vieţi de sfinţi. Mormântul său este aşezat în partea dreaptă a pronaosului Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.
Câteva repere din viaţa mitropolitului Nestor Vornicescu
Mitropolitul Nestor Vornicescu s-a născut la 1 octombrie 1927 în comuna Lozova-Vorniceni (judeţul Lăpuşna, Republica Moldova) şi a trecut la Domnul în data de 17 mai 2000, la Craiova. Viaţa monahală a început-o la Schitul Nechit, fiind mai apoi primit ca frate la Mănăstirea Neamţ. Startul pregătirii sale teologice începe pe băncile Seminarului Monahal de la Neamţ (1948-1951). În anul 1951 îmbracă haina călugărească luându-şi numele de Nestor. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, apoi pe cele de doctorat în teologie. În 1958 a fost hirotonit preot, iar în 1966 a ajuns în stăreţia Mănăstirii Neamţ. Între timp şi-a continuat studiile în Elveţia. Calităţile sale deosebite de cărturar şi bun organizator l-au recomandat pentru treapta clericală de episcop, în anul 1970 fiind ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul de arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Din anul 1978 şi până la data de 17 mai 2000 a păstorit ca Mitropolit al Olteniei. A scris sute de studii, articole şi cărţi în domeniul Istoriei Bisericeşti, Patrologiei etc. Memoria sa a rămas şi astăzi emblematică pentru clericii şi credincioşii din Oltenia. Locul său de odihnă se găseşte în partea stângă a pronaosului Catedralei mitropolitane din Craiova.
Diac. Ioniţă Apostolache