20.12.2012 – Cinci noi duhovnici pentru credincioşii din Arhiepiscopia Craiovei: Sfaturi pentru împlinirea unei datorii sfinte

Relatari


Cinci preoţi din Arhiepiscopia Craiovei au fost hirotesiţi duhovnici la Paraclisul mitropolitan „Toţi Sfinţii” din curtea Centrului Eparhial. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitulul Olteniei, în ziua de miercuri, 19 decembrie.  
      Ultimii clerici, hirotoniţi de IPS Irineu pentru parohiile din Arhiepiscopia Craiovei, au venit ieri de dimineaţă la Centrul eparhial din Craiova pentru a primi Duhovnicia. Astfel, pr. Daniel Ionică – de la Parohia Caraula, judeţul Dolj, pr. Mihai Gâtan – de la Parohia Tunarii Noi, judeţul Dolj, pr. Minel Vodoiu – de la Parohia Vladimiri, judeţul Gorj, pr. Gheorghe Popescu – de la Parohia Maghereşti, judeţul Gorj şi pr. Constantin Mladin – slujitor la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova au îngenunchiat sub omoforul Mitropolitului Olteniei, primind puterea de a „lega şi dezlega” păcatele credincioşilor.
 
                         „Poziţia voastră în această taină este aceea de doctor sufletesc”
       După hirotesie, IPS Irineu a vorbit celor cinci slujitori despre importanţa Tainei Sfintei Spovedanii şi despre responsabilitatea pe care o au de împlinit în comunităţile încredinţate spre păstorire. „Dacă Mântuitorul ne-a ales pe noi preoţii să fim slujitori ai Săi, înseamnă că, pe de o parte, suntem înscrişi în planul Său dumnezeiesc şi, pe de altă parte, că avem această chemare sfântă să fim coordonatori ai Sfintei Sale Biserici. Aceasta face ca misiunea noastră să fie una grea şi uşoară în acelaşi timp, aşa cum înţelegem din cuvintele Domnului: «Jugul Meu este bun şi sarcina Mea este uşoară». În acest context, relaţia noastră cu Dumnezeu este primordială. Şi dacă lucrurile stau aşa, atunci ne întrebăm cum trebuie să fim noi înaintea Părintelui Ceresc pentru a ne fi cu adevărat sarcina uşoară. Răspunsul îl găsim în Sfânta Liturghie: «Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, apropiaţi-vă!». Dacă respectăm acest îndemn, lucrul nostru va fi uşor de împlinit, pentru că Cel care vine în ajutorul nostru este Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus IPS Irineu. Totodată, Mitropolitul Olteniei i-a îndemnat pe proaspeţii duhovnici să lucreze cu osârdie la zidirea sufletească a credincioşilor din parohiile în care au fost rânduiţi ca slujitori, întrucât „această lucrare va fi în Biserică, spaţiul în care se sfinţesc toate”. „Veţi sta de vorbă cu cei care vă vor căuta să se spovedească. Fiţi cu luare aminte, pentru că poziţia voastră în această taină este aceea de doctor sufletesc! În lumea aceasta sunt nenumărate boli, însă cele mai grele sunt bolile sufletului. De aceea, trebuie să vă rugaţi permanent lui Dumnezeu pentru a primi gândul şi sfatul cel bun, pe care să-l împărtăşiţi credincioşilor voştri. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să deschidă inima credincioşilor şi să nu se ruşineze cumva de păcatele mărturisite. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să le aducă aminte acestora de păcatele săvârşite şi mai ales să le dea chip de pocăinţă, aceasta pentru că în Taina Sfintei Spovedanii nu numai mărturisirea este importantă ci şi felul în care este făcută ea”, a conchis IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.
            La final, cei cinci preoţi au primit ca dar din partea IPS Irineu, câte un Molitfelnic şi o Sfântă Cruce.

(Diac. Ioniţă Apostolache)