21.12.2012 – Serbare de Crăciun la Seminarul Teologic din Craiova

Evenimente


       Elevii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova au prezentat un frumos program artistic, de colinde, poezie şi teatru religios, dedicat Sfintelor Sărbători de iarnă. Serbarea, deja intrată tradiţia şcolii, a avut loc miercuri, 19 decembrie, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
       În deschiderea evenimentului, Corul seminarului, dirijat de profesorul Victor Şapcă, a prezentat un buchet de colinde culese din repertoriul coral, psaltic şi popular. În cuvântul rostit la finalul manifestării, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre învăţăturile  desprinse din evenimentul Întrupării Fiului lui Dumnezeu şi despre Naşterea Sa din Sfânta Fecioară. „Dumnezeu a ales să se întrupeze din neamul nostru pentru că suntem zidiţi după chipul Său. Ne-a ales ca să purtăm ceea ce nici cetele cereşti nu puteau să poarte, focul dumnezeirii. Aşa se face că, acest foc se aprinde ca să rămână permanent în compoziţia noastră, căci ori de câte ori suntem împreună cu Dumnezeu sau Dumnezeu este cu noi, suntem cu adevărat în bucuria Tatălui Ceresc. Iată cum această mare bucurie, transmisă prin colindele poporului nostru, vine şi se aşează, an de an, în cuvintele şi în inimile noastre. Colinda este aşadar o evanghelie, este cuvântul lui Dumnezeu transpus într-o cântare populară, izvorâtă din cea mai adâncă trăirea religioasă a poporului nostru. Aşa a înţeles neamul nostru să transpună din revelaţia dumnezeiască într-o frumoasă cugetare, autentic creştinească, cântarea colindului”, a spus Înalt Preasfinţia Sa.
       La final, elevii şi profesorii Seminarului Teologic din Craiova au fost felicitaţi şi binecuvântaţi de IPS Părinte Irineu, care le-a urat sărbători fericite. După aceia s-a ieşit în curtea Seminarului pentru tradiţionalele urări de bine în noul an, prinse într-un “Pluguşor”, pregătit sub îndrumarea pr. prof. Cristin Sperlea.