27.12.2012 – Retrospectiva evenimentelor dedicate praznicului Naşterii Domnului: Bucurii duhovniceşti pentru credincioşii din Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente


 
Marele Praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos a adunat câteva sute de credincioşi la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Sărbătoarea a continuat la Mănăstirea Tismana, unde pelerini din toată ţara au venit să aducă cinstire Sfântului Cuvios Nicodim, părintele monahismului din Oltenia. Binecuvântata aşteptare a Sfintelor Sărbători de Crăciun a fost împodobită de armonia colindelor şi de frumuseţea tradiţiilor populare olteneşti. Fiecare zi premergătoare Naşterii Domnului a devenit astfel un popas duhovnicesc în cadrul unui pelerinaj luminos, încărcat de căldură şi speranţă.
 
                                 Concert de colinde la Catedrala mitropolitană
Ca în fiecare an, Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova şi-a deschis porţile spre vestirea, în iz de colind, a marii sărbători. După o tradiţie de peste o jumătate de secol, Corala  sfântului locaş, dirijată de prof. lect. univ. dr. Bogdan Radu Botezatu, a prezentat credincioşilor un program de colinde, desprinse din repertoriul clasic românesc. Evenimentul a avut loc în seara zilei de duminică, 23 decembrie, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. În deschidere, protos. Vladimir Dărângă, Eclasiarhul catedralei mitropolitane, a prezentat dimensiunea teologică desprinsă din tradiţia colindelor româneşti. Programul a fost deschis corala preoţilor şi diaconilor, slujitori în catedrala mitropolitană, conduşi de diac. Nicuşor Lăzărică. Slujitorii sfântului locaş au prezentat un buchet de piese psaltice şi corale, specifice acestei perioade. După recitalul coralei mitropolitane, IPS Irineu le-a mulţumit credincioşilor prezenţi pentru participare şi le-a urat sărbători fericite.

 

 
                             „Praznicul în care se regăseşte orice creştin”
       În ziua marelui praznic, marţi, 25 decembrie, IPS Irineu a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova. Cu acest prilej, protos. Vladimir Dărângă a dat citire textului Pastoralei de Crăciun, semnate de Mitropolitul Olteniei. La final, IPS Irineu a subliniat valoarea soteriologică a Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos. „Naşterea Mântuitorului Hristos este praznicul în care orice om se regăseşte şi orice creştin îşi află menirea şi adevărata sa slujire, întrucât Domnul a venit pe pământ pentru noi oameni şi pentru a noastră mântuire, «ca lumea viaţă să aibă şi să aibă din belşug». Întru această zi bucuria s-a împlinit, peştera s-a luminat, steaua a călăuzit pe magi, îngerii au cântat şi păstorii s-au veselit de venirea Celui mai înainte de veci, a Domnului nostru Iisus Hristos. Noi oamenii am dat pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ca Maică a Fiului Tatălui. Ea s-a făcut astfel mijlocitoare şi ajutătoare pentru întregul neam omenesc prin Fiul său şi prin ocrotirea Duhului Sfânt. Cu toţii ne-am pregătit pentru această mare sărbătoare prin post şi rugăciune şi am fost răsplătiţi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru”, a spus Mitropolitul Irineu.

 
 
                                  Sărbătoarea Sfântului Nicodim, la Tismana
       Din Cetatea Băniei, bucuria prăznuirii s-a mutat în inima judeţului Gorj, la Mănăstirea Tismana. Sute de pelerini din toate părţile ţării au poposit aici pentru a lua parte la slujba Sfântului Nicodim, prăznuit în ce de a doua zi de Crăciun, miercuri, 26 decembrie. Sărbătoarea a început din seara zilei de marţi, 25 decembrie, prin slujba de Priveghere, în prezenţa IPS Irineu. La final, patru surori din obştea mănăstirii au primit tunderea în monahism, sub mantia maicii stareţe Antonia monahia. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre dimensiunea mistică a experienţei monahale ca chemare desăvârşită spre Împărăţia Cerurilor. „Fiecare dintre noi poartă în lăuntrul său o chemare spre Dumnezeu ce nu poate fi umplută cu nimic în lumea aceasta. Când bunătatea Lui atinge corzile sufletului nostru, lăsăm toate cele din lume şi venim la Dânsul, înţelegând din această chemare că nimic nu se poate compara cu Împărăţia Cerurilor. Este adevărat că noi toţi am fost chemaţi la această mare bucurie a întâlnirii cu Hristos. Unii rămân în lume şi îşi duc crucea lor, cu greutăţile şi nevoile din lume, alţii, dorind mai mult, ca tânărul din Evanghelie, lasă tot ceea ce lumea consideră că este de valoare şi intră în mănăstire pentru a fi săraci, smeriţi şi umiliţi pentru Împărăţia Cerurilor. Este o alegere grea şi de multe ori dificilă, pentru unii chiar nebunească. Cu toate acestea, dorinţa după Dumnezeu este mult mai mare. Ea nu găseşte niciodată linişte întrucât venim în mănăstire din dorinţa de a ne mântui. Acesta este scopul şi idealul nostru suprem”, a spus IPS Părinte. La final, Mitropolitul Olteniei le-a responsabilizat pe tinerele monahii de greutatea misiunii la care au fost chemate, îndemnându-le să sporească în tot lucrul bun şi ziditor de suflet. „Am ţinut ca maica stareţă să fie cea care să vă ia sub mantie pentru că ea este responsabilă înaintea lui Dumnezeu de buna rânduială şi buna lucrare a sfinţiilor voastre. Şi dacă am spus acest cuvânt, sfinţiile voastre, mintea mea s-a dus la sfinţenie, această împlinire şi conformitate dintre cuvânt şi faptă. Noi ne rugăm lui Dumnezeu să vă păzească în această stare desăvârşită pentru că Biserica are nevoie de rugăciunile şi faptele voastre cele bune”, a conchis IPS Irineu.

 
            A doua zi, de praznicul Sfântului Nicodim, IPS Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la altarul bisericii mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de sfinţire a apei, racla cu moaştele Sfântului Nicodim a fost purtată în procesiune împrejurul bisericii. Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească.

Diac. Ioniţă Apostolache