28.12.2012 – Praznicul Sfântului Arhidiacon Ştefan în Cetatea Băniei

Evenimente


Credincioşii din cartierul craiovean Lunca Jiului au fost prezenţi joi, 27 decembrie, în număr mare, la hramul bisericii parohiale închinate Sfântului Arhidiacon Ştefan. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

 
       La finalul slujbei religioase, IPS Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură despre viaţa şi faptele Sfântului Arhidiacon Ştefan, primul dintre cei şapte diaconi ai Bisericii creştine, aleşi de sfatul celor doisprezece Apostoli şi cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos. Înalt Preasfinţia Sa a precizat că pomenirea sfântului nu este întâmplător leagată de praznicul Naşterii Domnului. “Sfântul arhidiacon Ştefan este cinstit în a treia zi de Crăciun pentru a se arăta că sfârşitul anului calendaristic reprezintă în fapt o naştere pentru Împărăţia Cerurilor. Pentru că noi, odată cu praznicul Naşterii Mântuitorului, ne naştem şi creştem mai departe în viaţa spirituală, în viaţa duhovnicească, pentru a ajunge în Împărăţia cea veşnică. La fel cum a ajuns Sfântul Ştefan, cel care este acum înaintea tronului ceresc şi dă mărturie că viaţa noastră nu se termină pe acest pământ, nu este oprită de moartea trupească, ci ea va continua împreună cu sfinţii, împreună cu Sfântul Ştefan, cel care L-a văzut pe Mântuitorul Hristos, încă în trup fiind. Prin urmare, cinstitorii de Dumnezeu şi de sfinţi vor fi mângâiaţi de puterea Duhului Sfânt. Şi urmând modelul sfinţilor, e necesar să devenim şi noi purtători de duh sfânt, purtători ai luminii dumnezeieşti pe care o mărturisim la fiecare Sfântă Liturghie, prin cântarea liturgică: Am văzut lumina cea adevărată, am primit duhul cel ceresc, am aflat credinţa cea adevărată, nedespărţitei Sfintei Treimi închinându-ne”, a precizat IPS Părinte Irineu În partea de încheiere a cuvântului de învăţătură, Mitropolitul Olteniei l-a felicitat pe părintele paroh, prof. univ. dr. Ştefan Resceanu şi pe toţi cei care poartă numele Sfântului Ştefan.
            Biserica „Sfântul Ştefan” din cartierul craiovean Lunca Jiului a fost ridicată în perioada anilor 1996 – 2006, cu sprijinul credincioşilor din parohie şi prin strădania preotului paroh Ştefan Reşceanu. Piatra de temelie a sfântului locaş a fost aşezată de vrednicul de pomenire Nestor Vornicescu, mitropolitul de atunci al Olteniei.

(Gheorghe Cioiu)