02.01.2013 – Viaţa bisericească din Arhiepiscopia Craiovei la început de an nou

Evenimente


 

Noul an calendaristic a fost întâmpinat la Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova prin săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti de către Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

       În prima zi a anului 2013, de praznicul Tăierii Împrejur a Domnului şi Sfântului Vasile cel Mare, câteva sute de credincioşi craioveni au trecut pragul Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, diaconul Ion Cercel a primit Taina Preoţiei pe seama Paraclisului mitropolitan „Maica Domnului – Dudu” din Craiova. La final, Mitropolitul Olteniei a citit, după tradiţia liturgică a Bisericii noastre, Moliftele Sfântului Vasile cel Mare.

 
       În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit Irineu a prezentat viaţa şi activitatea pilduitoare a Sfântului Părinte Vasile cel Mare şi i-a felicitat pe cei care îi poartă numele. Totodată, IPS Părinte le-a urat celor de faţă „un an binecuvântat cu pace, bucurie şi roade bogate pe drumul mântuirii”. 
Gânduri şi dorinţe la început de an
Bucuria duhovnicească a primei zile calendaristice din 2013 s-a aprins în inimile credincioşilor prezenţi. „Pentru mine această zi reprezintă binecuvântarea unui nou început. Sunt conştient că un lucru bun şi folositor are ca început rugăciunea către Dumnezeu. De aceea, ca în fiecare an, am ales să vin aici pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu şi pentru a-L ruga să ne dea tuturor un an mai bun”, a spus Nicolae Iancu, pensionar. „La începutul noului an calendaristic trecem pragul sfintei catedrale pentru a ne ruga lui Dumnezeu de sănătate, belşug şi spor. Eu vin aici doar de câţiva ani, dar bucuria pe care am simţit-o prima dată mi-a rămas în inimă şi mă face să fiu nelipsită la acest ceas de sărbătoare” – Ioana Nica, profesor. „Cuvântul mitropolitului nostru este de fiecare dată pildă de învăţătură şi lumină pentru noi toţi. Am venit astăzi aici pentru a-l asculta şi pentru a pune în inimă toate cele folositoare spre mântuire” – Dana Popescu, inginer.
 

Diac. Ioniţă Apostolache