12.01.2013 – Diaconiţa lui Hristos, cinstită cu evlavie de credincioşii craioveni: Praznicul Sfintei Tatiana la Catedrala „Sfântul Dumitru”

Relatari


 
 
       Sfânta Muceniţă Tatiana, Diaconiţa, este cinstită astăzi în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, unde se găsesc adăpostite moaştele sale. Praznicul sfintei a început de ieri seară prin slujba Vecerniei unită cu Litia. A urmat tradiţionala procesiune cu racla în care se află moaştele sale, ale Sfinţilor Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, împrejurul sfântului locaş de închinare. Astăzi, Sfânta Liturghie este oficiată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

 
 
       Sfânta Muceniţă Tatiana s-a născut în Roma veche, din părinţi de neam mare, care au cunoscut şi au păzit în taină credinţa creştină. Datorită curăţiei în care îşi ducea viaţa, Sfânta Muceniţă Tatiana a fost aşezată de biserica din Roma în rândul diaconiţelor. A suferit martiriul, prin decapitare, în timpul împăratului roman Alexandru Sever (223-235), pentru că a refuzat să jertfească idolilor.
 
                                        Pelerinajul moaştelor Sfintei Diaconiţe
       Moaştele sfintei au ajuns pentru prima dată în ţara noastră în anul 1204, atunci când renumita familie a Asăneştilor îi aduce capul la Târnovo şi apoi la Bucovăţ, lângă Craiova. În anul 1393, capul sfintei este dus de la Roma la Niceea, şi apoi la biserica „Sfinţii Apostoli“ din Constantinopol.
       După ce Constantinopolul cade sub turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab boierii Craioveşti aduc capul sfintei muceniţe Tatiana, împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea.
       Cu prilejul sfinţirii bisericii domneşti din Curtea de Argeş, au fost aduse moaştele Sfintei muceniţe Tatiana (capul) de la Mănăstirea Bistriţa, alături de cele ale sfinţilor Serghie şi Vah.
       După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului şi apoi adus la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie“ din Craiova, unde se găseşte şi astăzi. Capul sfintei muceniţe a venit la Craiova, alături de moaştele Sfântului Nifon şi de cele ale sfinţilor Serghie şi Vah, prin stăruinţele mitropolitul Olteniei din aceea vreme, Firmilian. Astfel, prin hotărârea Sfântului Sinod şi prin rânduiala lui Dumnezeu, capul sfintei se găseşte şi astăzi la Catedrala mitropolitană din Craiova.
 
                                                    Semnificaţia numelui
       Numele muceniţei este de origine latină şi derivă din numele bărbătesc Tatius, nume purtat şi de un rege al Sabelilor. Cu toate acestea, este un nume foarte des folosit în spaţiul slavon, sfânta găsindu-se la mare cinste în bisericile rusă, ucraineană şi chiar basarabeană.
În cinstea sfintei muceniţe s-au construit în Rusia numeroase mănăstiri şi biserici.Sfânta Muceniţă Tatiana este cinstită de Biserica Ortodoxă pe data de 12 ianuarie a fiecărui an.
 
Diac. Ioniţă Apostolache