14.01.2013 – Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova în haină de praznic: Sărbătoarea Sfintei Tatiana în Cetatea Băniei

Relatari

 
Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova şi-a prăznuit ocrotitoarea sâmbătă, 12 ianuarie. Manifestările liturgice închinate praznicului Sfintei Muceniţe Tatiana au început de vineri seara prin slujba Vecerniei unită cu Litia şi au continuat a doua zi, sâmbătă, 12 ianuarie, prin Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

 
 
       Credincioşii craioveni au participat în număr mare la slujbele închinate Sfintei Muceniţe Tatiana, Diaconiţa, ale cărei moaşte sunt adăpostite în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Vineri, 11 ianuarie, în ajunul sărbătorii, după slujba Vecerniei unită cu Litia, racla în care se află moaştele Sfintei Tatiana, ale Sfinţilor Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, a fost purtată în procesiune în jurul sfântului locaş. La final, a fost aşezată pe esplanada din faţa Catedralei, iar credincioşii au trecut vreme de câteva ceasuri să se închine şi să sărute sfintele moaşte, primind cu această ocazie iconiţe cu Sfânta  Muceniţă. Sâmbătă, 12 ianuarie, în ziua de prăznuire, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Irineu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă, şi de Corala mixtă a Catedralei, dirijată de prof. Bogdan Botezatu.
 
                                Sfânta Tatiana, ocrotitoarea clericilor
       La slujbă a participat un număr de peste două sute de credincioşi. La final, IPS Irineu a vorbit despre viaţa şi minunile Sfintei Tatiana, subliniind importanţa acestei sărbători pentru comunitate. „Sfânta Tatiana, ca muceniţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi ca diaconiţă consacrată în Biserică, se roagă pentru noi şi este în acelaşi timp ocrotitoarea diaconilor, a preoţilor, a ierarhilor, pentru că un sfânt care a slujit la Sfântul Altar niciodată nu-i poate uita pe cei care slujesc la Sfântul Altar şi niciodată nu va uita rugăciunile noastre. Sfânta Tatiana, ca mijlocitoare, este aproape de credincioşi, de tineri, pentru că ea a fost tânără şi a ştiut să-şi păstreze această tinereţe, să o dedice şi încredinţeze cu totul Bunului Dumnezeu. De aceea, Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru acest dar nepreţuit şi de mare valoare pentru Biserica noastră din Oltenia şi rugăm pe Sfânta Tatiana, să mijlocească şi să ocrotească pe cei care poartă numele ei, pe toţi tinerii, pe toţi clericii şi pe toţi iubitorii de Dumnezeu, credincioşi ortodocşi ai Bisericii noastre”, a precizat Mitropolitul Olteniei.
       Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră de Boierii Craioveşti de la Constantinopol, după anul 1453, şi depuse iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. De aici ele au fost mutate de voievodul Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

(Gabriela Popescu)